TOP

Dit is het nieuwe pand van Schoenmakerij Kattestaart in Kampen [binnenkijken]

Schoenmakerij Kattestaart verhuisde begin juni naar een nieuw pand in Kampen, aan de Oudestraat 104. Hier heeft meesterschoenmaker Pieter Kattestaart meer ruimte voor zijn tweede business; het met de hand kleuren van schoenen van Greve en zijn eigen merk Arturo.

Het vak van meesterschoenmaker – want dat is ondernemer Pieter Kattestaart – vraagt tegenwoordig meer dan tien jaar geleden. De opkomst van fast fashion raakt ook schoenenbranche, ziet hij. “Consumenten kopen steeds goedkopere schoenen, van mindere kwaliteit, die als ze zijn afgedragen meestal niet worden gerepareerd maar weggegooid. Schoenmakers die het puur moeten hebben van reparaties en sleutelservice hebben het zwaar. Dat is gewoon niet meer haalbaar in deze tijd.”

Prijswinnende schoenmaker

Kattestaart weet waar hij over praat; hij is de derde generatie uit een schoenmakersfamilie en een bekende naam onder vakgenoten. Hij werd al eens uitgeroepen tot Beste schoenmaker van Nederland (2012) en is tweevoudig Europees Kampioen Schoenhersteller (2012 en 2014). De ondernemer leert het vak van zijn vader en opa en besluit in 2002 met zijn vrouw Saskia een eigen schoenmakerij te openen in een winkelcentrum in Amersfoort. “Toen dat centrum na acht jaar werd gesloopt, zijn we naar Kampen verhuisd. Met oog op het veranderende consumentengedrag hebben we er toen bewust voor gekozen om naast reparaties meer met verkoop te gaan doen”, vertelt hij. “Dat begon met leren tassen, portemonnees, riemen en andere accessoires en resulteerde uiteindelijk in een eigen schoenenlijn.”

Een aantal met de hand gekleurde schoenen uit de collectie van Arturo

Uit de hand gelopen hobby

Eigenlijk is zijn schoenenmerk Arturo een uit de hand gelopen hobby, lacht hij. “We bieden klanten al jaren de mogelijkheid om schoenen opnieuw te laten kleuren. Dat vind ik ook heel leuk om te doen. Zes jaar geleden stuitte ik op een partij blanco schoenen, die ik heb ingekocht en naar de wens van klanten ging finishen. Daar is Arturo uit voortgekomen.” Klanten hebben bij Arturo de keus uit vijf modellen (een wholecut oxford, een derby, een single monkstrap, een halfhoge veterschoen en een sneaker) en 59 kleuren, eventueel met bijpassende riem. Het is ook mogelijk een eigen kleur te laten mengen. De verkoopprijzen van een paar handgekleurde schoenen liggen tussen de €229 en €300. Schoenmakerij Kattestaart heeft er klanten vanuit het hele land voor. Het merk heeft naast de winkel in Kampen nog twaalf andere verkooppunten, voornamelijk collega-schoenmakerijen.

Saskia en Pieter Kattestaart in hun nieuwe pand in Kampen

Samenwerking met Greve

Het aanbod van handgekleurde schoenen werd in augustus uitgebreid met het Atelier by Greve-programma. “Onze schoenmakerij heeft samen met SchoenenZaken in Groningen het exclusieve recht om Greve-schoenen te finishen”, vertelt Kattestaart enthousiast. “Ik ken het merk goed en had al vaker aangegeven dat ik het machtig mooi zou vinden om met Atelier by Greve te mogen werken.” Dat dat nu kan, heeft volgens Kattestaart te maken met de verhuizing. “Onze nieuwe winkel is simpelweg veel mooier en past qua uitstraling beter bij Greve.”

Een kijkje in de nieuwe winkel

Gave zaak

Het nieuwe pand van Schoenmakerij Kattestaart is met een oppervlakte van 90 vierkante meter even groot als de oude locatie, met als belangrijk verschil dat de winkel gelijkvloers is. Kattestaart: “Onze vorige winkel was een splitlevel pand met drie ‘verdiepingen’ van 30 vierkante meter. De schoenen en tassen stonden op de vide, maar veel klanten liepen niet door naar boven. Nu kunnen we alles bij elkaar presenteren.” De collecties van Arturo en Greve staan in zwartstalen kasten, tegen een ruwe bakstenen muur, met daarnaast het bureau waaraan Kattestaart de schoenen kleurt. In het midden van de winkel worden de tassen en andere lederwaren gepresenteerd, op vintage ogende trolleys. Klanten passen hun schoenen in een grote Chesterfield-fauteuil. Het meest trots is Kattestaart op de zelfgemaakte kroonluchter van schoenleesten voorin de winkel, en de antieke toonbank met daarachter de werkplaats. “Het is echt een gave zaak geworden.”

Pittige maanden

De maanden voor de verhuizing waren spannend. “Ook wij merken de gevolgen van de coronacrisis”, zegt Kattestaart. “Maart en april waren pittige maanden, maar daarna herstelde onze omzet zich. We zijn op 2 juni op de nieuwe locatie begonnen en sindsdien gaat het beter dan ooit, zelfs beter dan voor de pandemie. De verkoop van schoenen, tassen en riemen is met 30 procent gestegen. De verhuizing is een goede stap geweest.”


Verder lezen? In Schoenvisie #6 van 28 augustus 2020 leggen we Pieter Kattestaart een aantal persoonlijke vragen voor in de rubriek ‘Vakidioot’. “Het mooiste aan mijn vak: de verbaasde gezichten van klanten als je hun afgetrapte Santoni’s weer als nieuw aflevert.” Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Beeld: Schoenmakerij Kattestaart