TOP

Detaillist ziet klanten massaal naar Antwerpen trekken: ‘Niet solidair en schrijnend’

Terwijl in ons land de winkels en horeca hun deuren moeten sluiten, trekt de klant erop uit om in Antwerpen te gaan winkelen. Tot blijdschap van de Antwerpse detaillist, maar tot ongenoegen van de overheid en de Nederlandse ondernemer. Zij noemen het niet sociaal, onverstandig, broodroof en schrijnend.

Beeld: Jules Grandgagnage/CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Dat Nederlanders massaal naar Antwerpen zijn getrokken om hun eindejaarsinkopen te doen en van de horeca te genieten, is een gebeurtenis die zowel winnaars als verliezers kent. De winnaar is de detaillist in de Belgische stad. Ook de Belgische retailers hebben een slecht jaar achter de rug, maar halen in deze periode twintig procent meer omzet dan zij verwachtten voordat in Nederland de lockdown inging. Dit meldt De Ondernemer op basis van uitspraken in de Belgische media.

Zuinig zijn de Nederlanders bovendien niet. Een vereniging van horeca ondernemers in centrum Antwerpen stelt dat zij verantwoordelijk zijn voor twintig tot dertig procent van de omzet en hiermee de eindejaarsomzet hebben gered. ”Sinds de Nederlanders naar hier zijn gekomen, halen we weer normale omzetten”, zei Vincent Schietekat, die voorzitter is van de vereniging, tegen de Vlaamse omroep.

‘Niet sociaal’

Hoewel de Antwerpse winkeliers en horeca ondernemers niets te klagen hebben, is niet iedereen in België gelukkig met de situatie. De gouverneur van Antwerpen Cathy Berx noemde het in radioprogramma De Wereld Vandaag niet sociaal, solidair of verstandig dat Nederlanders de grens overgaan en de oproep om weg te blijven negeren. Op nu.nl uit zij haar ergernis waarmee ze zich aansluit bij de woorden van demissionair premier Mark Rutte die ook opriep om nu niet naar onze ooster- en zuiderburen af te reizen.

Wat de Belgische viroloog Marc van Ranst betreft doen Nederlanders er verstandig aan niet massaal in Antwerpen te gaan winkelen om de zorg in eigen land niet verder te belasten. “Want ze ontlopen de maatregelen en ze kunnen hier geïnfecteerd worden, naar huis gaan en daar opgenomen worden als ze ernstig ziek zijn”, zegt Van Ranst die opmerkt dat het eerder andersom was en Belgen naar Nederland trokken. “Ik herinner me ook een tijd dat wij exact hetzelfde deden, toen de terrassen hier niet open waren, maar wel bij hen.”

‘Onverteerbaar’

De oproepen van de Belgische en Nederlandse overheid zijn echter aan dovemansoren gericht. Files en volle treinen richting Antwerpen maken duidelijk dat veel Nederlanders toe zijn aan een uitje. Tot ongenoegen van de Nederlandse detaillist. “Winkeliers zien met lede ogen aan dat hordes landgenoten hun geld gezellig uitgeven in de buurlanden”, zegt Paul te Grotenhuis van Inretail in het Algemeen Dagblad. “Juist in de afgelopen periode, de belangrijke decembermaand, waar veel winkels het van moeten hebben, heeft de overheid de boel op slot gegooid en is pal over de grens alles open. Het gaat om een periode waarin veel mensen vrij hebben, extra salaris hebben gekregen en van de uitverkoop willen profiteren. Maar in eigen land mag niets, in Antwerpen kan alles: shoppen, uiteten, naar het café. Dit is schrijnend. Onverteerbaar.”

Pijnlijk’

Hoewel de Nederlandse ondernemers hun klanten graag thuis hadden zien blijven, wordt hun collega’s over de grens niets kwalijk genomen. Willem de Laat, voorzitter van het plaatselijke Ondernemersfonds in Breda, vindt het wel ‘pijnlijk’ om te zien dat dagelijks talloze kooplustigen de grens oversteken. “Die geven hun geld dus niet uit in de binnenstad van Breda. Maar wat kunnen we er aan doen? Je kunt het ze in Antwerpen niet kwalijk nemen dat ze daar de Nederlanders met open armen ontvangen.”