TOP

Detailhandel Nederland wil huurbescherming winkelier handhaven

Het loslaten van de huurbescherming is, volgens vastgoedbedrijf Corio, de oplossing tegen het verdwijnen van de zelfstandige winkels uit het straatbeeld. Detailhandel Nederland wil de huurbescherming voor winkeliers handhaven.

Corio luidde eerder de noodklok omdat uit onderzoek van Locatus bleek dat er over tien jaar bijna geen zelfstandig winkeliers meer zullen zijn op A1-locaties.

Detailhandel Nederland: aangepaste tarieven
De koepelorganisatie Detailhandel Nederland is echter van mening dat het vastgoedbedrijf dit zelf heeft veroorzaakt. “Doordat het model huurcontract van de ROZ door verhuurders breed wordt toegepast, kan een winkelier vaak niet anders dan dat wurgcontract tekenen”, zegt de persvoorlichter van de koepelorganisatie. “Wanneer Corio en andere verhuurders écht willen dat de zelfstandige winkelier blijft, dan moeten de verhuurders de hand in eigen boezem steken en zelf deze huurcontracten aanpassen. Aangepaste tarieven of omzethuur met een redelijk basistarief kunnen daarin een rol spelen.”

De redenering van Corio dat de huurbescherming van winkeliers moet worden beperkt om de zelfstandige winkeliers te helpen, is volgens Detailhandel Nederland ‘een gotspe’. De winkelcentra die de laatste vijf jaar zijn ontwikkeld, zijn door de verhuurders zelf voor 90 procent gevuld met ketens.

Detailhandel Nederland pleit er voor dat verhuurders als Corio een einde maken aan het gebruik van ‘wurg-huurcontracten’. Ook moet de renovatiebepaling in de wet worden aangepast.

Corio: huurwetgeving juist ter discussie
John van Haaren, bestuursvoorzitter van Corio, reageert op het standpunt van Detailhandel Nederland: “Er is duidelijk niet verder gedacht. Wij willen de huurwetgeving juist ter discussie stellen. Die geeft ons op dit moment geen goede mogelijkheid om huurprijsdifferentiatie toe te passen. Nu geldt het recht van de sterkste en meest effectieve retailorganisatie. Dus sluiten ontwikkelaars in 90 procent van de gevallen contracten af met grote ketens. Wij willen dat juist doorbreken. Eenheidsworst in de huurprijzen zorgt voor eenheidsworst in het winkelaanbod.”

Draagkracht
Van Haaren pleit voor een model waarbij huurcontracten naar draagkracht zijn af te sluiten. “Een kleine zelfstandige zal misschien minder omzet draaien. Daar moet je rekening mee kunnen houden. Maar nu kunnen goedkoper afgesloten huurcontracten op dag twee al zonder toestemming van de verhuurder door de huurder worden doorverkocht, bijvoorbeeld aan een grote keten. Of de andere huurders eisen na het aflopen van hun huurtermijn ook die goedkopere huurprijs”.