TOP

Derde generatie neemt roer over bij Bristol

Zowel de ceo als de voorzitter van Euro Shoe Group, het moederbedrijf van schoenenketen Bristol, leggen hun functie neer. De twee worden opgevolgd door de derde generatie van het familiebedrijf.

Neven Kenneth en Philippe Vanaudenhove verlaten hun functie bij het Belgische familiebedrijf Euro Shoe Group. Kenneth gaat met pensioen en de 64-jarige Philippe blijft bestuurder, zo schrijft Belgische krant de Tijd. De 267 schoenenwinkels van Bristol waren in 2017 in België en Nederland goed voor 207 miljoen euro omzet. Daarmee daalde de omzet met vijftien procent. Cijfers voor 2018 zijn er nog niet.

Derde generatie

De nieuwe ceo is Elise Vanaudenhove, zij behoort tot de derde generatie die aan het roer staat sinds de broers Omer en Luc Vanaudenhove in 1925 het bedrijf oprichtten onder de naam Shoe Post. De nieuwe voorzitter van Euro Shoe Group is Annick van Overstraeten. Zij was al enkele jaren extern bestuurder bij het bedrijf. In het afgelopen jaar bestuurde Elise Vanaudenhove de Euro Shoe Group samen met Philippe: “Nu mijn oom geen ceo meer is, blijft hij aanwezig voor raad, maar ik ben nu officieel ceo,” vertelt ze tegen de Tijd.

Er zijn nog meer verschuivingen binnen het schoenenbedrijf: financieel directeur Bart Rayen verlaat zijn positie en maakt daarmee plaats voor Veerle Stoffelen, zij was tot nu toe logistiek- en marketingdirecteur.

Over Bristol en Euro Shoe Group

Eind 2017 nam de stichtersfamilie het stokje weer terug van Kurt Moons, die drie jaar ceo was van Euro Shoe Group. Toen al werd bekend dat Euro Shoe Group enorme verliezen maakt. Boekjaar 2016 werd afgesloten met een min van €3,8 miljoen, terwijl er in 2015 nog een winst te zien was van €616.000.

Niet lang na de wisseling van ceo, kondigde het bedrijf een herstructurering aan: er werd afscheid genomen van dertig werknemers. In mei 2018 stelde Bristol de uitbreidingsplannen uit; ze kondigen aan twintig winkels te sluiten in plaats van honderd winkels te openen. In het afgelopen jaar vielen de sluitingen mee. Bristol sloot en verhuisde enkele winkels, zo vertelt Elise aan de Tijd: “Netto hebben we drie winkels minder dan een jaar geleden.”