TOP

De iconische schoen: de sleehak

Elke maand belicht Schoenvisie een schoen die het modebeeld bepaalt. Deze maand: de sleehak.

Van glimmend goud, knalrood rubber, met slangenprint of in metallic. Prada, Jil Sander, DKNY, Kenzo, Stella McCartney en nog een hele rits aan andere modeontwerpers hebben de sleehak voor herfst/winter 2014-2015 allemaal in hun collectie.

Geen schoen die zoveel discussie oplevert onder modeliefhebbers als de ‘wedge’, zoals de schoen waarvan de hak doorloopt tot aan de punt van de voet internationaal genoemd wordt. Hele blogs zijn gewijd aan the do’s en don’ts van het dragen van de schoenen en welke modellen nog wel kunnen en welke niet.

Salvatore Ferragamo
De eerste sleehak werd in de jaren dertig van de vorige eeuw ontworpen door de Italiaan Salvatore Ferragamo. In 1935 kwam hij met een orthopedische sleehak voor vrouwen die wel op hakken wilden lopen maar meer stabiliteit nodig hadden, een jaar later kwam hij met een modeschoen met sleehak.

Vanwege het tekort aan leer en rubber in die jaren werden de hakken die onder de schoenzool doorlopen gemaakt van kurk en hout. De voorkeur van klanten ging vooral uit naar kurk omdat het lichter en duurzamer is.

Dertien centimeter
Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd de schoen steeds populairder bij ontwerpers, met name door het eerder genoemde tekort aan leer en rubber. Die materialen waren nodig voor de oorlogsvoering. Maar ook omdat hoge schoenen erg in de mode waren en de sleehak comfortabeler is dan een dunne, hoge hak onder de hiel. Sommige sleehakken waren bijna dertien centimeter hoog.

Na de oorlog verdwenen deze schoenen uit het modebeeld, maar keerden in de jaren zeventig weer terug. Ook mannen liepen nu op sleehakken en plateauzolen die ook immens populair werden. De schoenen werden gemaakt in alle mogelijk stijlen en prints en gekke vormen.

De jaren negentig kenden opnieuw een revival van de sleehak en plateauzolen. Nu werden ze ook gezien in de vorm van een sneaker. Toen de Britse popgroep de Spice Girls deze gingen dragen was een trend gezet.

‘Super lelijke’ kopieën
Ontwerper Isabel Marant zorgde in 2014 met haar ‘wedge sneaker’ voor een ware revolutie. Wereldwijd werd deze schoen gekopieerd. In een interview zei de Franse ontwerpster dat ze heel wat ‘super lelijke’ kopieën had gezien. Daarom zou ze haar eigen ontwerp nog maar zelden dragen.

Komend herfst/winterseizoen is de sleehak weer helemaal terug, maar niet in sneakervorm maar als laars, enkellaarsje of hak. Volgens trendwatcher Lidewij Edelkoort zullen we vooral ‘wilde ontwerpen’ gaan zien.