TOP

Crocs bespaart opnieuw tientallen miljoenen door belastingontwijking

Het Amerikaanse Crocs heeft een nieuwe manier gevonden om belasting te ontwijken. Met een in Nederland opgezette fiscale constructie waarbij met het merkenrecht wordt geschoven, betaalt Crocs tientallen miljoenen euro’s minder belasting. Dit blijkt uit onderzoek van NRC.

Belastingontwijking door Amerikaanse bedrijven in Europa was de Europese Unie al langer een doorn in het oog. 66 bedrijven maakten gebruik van de Nederlandse cv/bv structuur, die het aantrekkelijk maakte om Amerikaanse multinationals binnen te halen. Bedrijven als Crocs, Foot Locker en VF Corporation (o.a. Eastpak en Timberland) maakten dankbaar gebruik van deze fiscale constructie. Zo bespaarde Crocs tussen 2016 en 2019 44,5 miljoen euro aan belasting uit in Nederland door hun wereldwijde winsten onder te brengen in een Nederlandse cv, zo berekende NRC.

Intellectueel eigendom

Sinds vorig jaar is deze constructie door ingrijpen van Brussel en Washington minder aantrekkelijk, maar Crocs heeft een nieuwe manier gevonden om belasting te besparen. In deze constructie, ook wel onshoren genoemd, koopt een Nederlandse bv van Crocs het intellectuele eigendom van de Nederlandse cv, met geld van een derde zusterbedrijf. De bv mag de aankoop afschrijven en wegstrepen tegen toekomstige winsten. Hiermee bespaart Crocs opnieuw tientallen miljoenen euro’s aan belasting.

Nieuwe wet

Of Crocs lang plezier zal beleven aan deze constructie is nog maar de vraag. Er wordt in Den Haag gewerkt aan een nieuwe wet die het aftrekken van intellectueel eigendom om belasting te ontwijken onmogelijk moet maken. Of dat ook Crocs problemen zal bezorgen, wordt naar verwachting duidelijk op Prinsjesdag, als het kabinet het voorstel naar de Tweede Kamer stuurt.

Beeld: Crocs