TOP

Coronacrisis nekt Stadtmüller Schoenen in Leeuwarden

Stadtmüller Schoenen in Leeuwarden ziet zich na vijf jaar genoodzaakt de deuren te sluiten als gevolg van de coronacrisis. Het schoenenbedrijf kwam in de problemen omdat de - veelal oudere – klanten wegbleven.

Vaste klanten reageren op social media verslagen op de aankondiging van de opheffingsuitverkoop. “Wat ontzettend jammer. Zo’n prachtige zaak, perfecte service en een geweldig assortiment”, schrijft er een. “Schandalig dat de regering niet wat meer doet voor de kleine ondernemers”, vindt een ander.

Stadtmüller Schoenen combineert de verkoop van comfortschoenen met een instore orthopedie-, podologie- en pedicurepraktijk. Eigenaren Marcel Slump en Jurgen Stadtmüller doen dit in een stijlvolle omgeving met leren Chesterfields, Perzische tapijten en robuuste werkbanken. Klanten kunnen er terecht voor een ruim aanbod van merken als Durea, Floris van Bommel, Gijs en Panama Jack, en voor (semi-)orthopedische schoenen.

Grote ambities

De retailers openen hun winkel in september 2015. De ambitie: de nummer één in voetzorg in Leeuwarden worden. Ze financieren de winkelopening met eigen geld en hulp van leveranciers, aangezien banken op dat moment niet staan te springen om in de fysieke retail te investeren. In de loop der jaren weten steeds meer mensen de speciaalzaak te vinden. “In januari en februari draaiden we nog hele mooie omzetten”, zegt mede-eigenaar Marcel Slump tegen de Leeuwarder Courant. “We dachten: 2020 wordt een heel goed jaar. Nu kunnen we eindelijk eens echt gaan verdienen.”

(Tekst gaat verder onder de video)

Angst voor het virus

Na de aankondiging van de coronamaatregelen in de tweede helft van maart keldert de omzet echter met 90 procent. De klanten van de schoenenzaak, veelal oudere mensen, durven niet meer te komen. Slump: “Met de overgebleven 10 procent konden we nog wel een maand overbruggen, maar nog zo’n maand was echt te veel.” Omdat Stadtmüller Schoenen zijn huur- en salarisverplichtingen niet meer dreigt na te kunnen komen, besluiten de eigenaren tot een totale opheffingsuitverkoop. De orthopedie- en podologietak verhuizen naar een ander adres.

Hoop op doorstart

Slump heeft er ‘buikpijn en slapeloze nachten’ van. “We hebben dit met een hele hoop energie en enthousiasme opgebouwd en nu houdt het zomaar op. Dat voelt niet goed. Er is behoefte aan dit type winkel in Leeuwarden.” Tegen de Leeuwarder Courant zegt hij te hopen op een doorstart. “Daar zou ik heel erg voor openstaan.”

Beeld: Pexels.com/CC0