TOP

Corona-uitbraak treft Nike-fabrieken in Vietnam

De productie van Nike-schoenen in Vietnam heeft te lijden onder een grote uitbraak van het coronavirus. De productie is deels stil gezet waardoor leveringen uit het Aziatische land kunnen worden verstoord.

Vietnam, het land waar Nike ongeveer de helft van zijn schoenen laat maken, heeft sinds april te maken met een record aantal Covid-besmettingen. Zo meldt de BBC. Met name in de industriële regio’s zijn veel clusters van besmettingen te vinden. Er zijn nieuwe lockdownmaatregelen ingevoerd om de uitbraak tegen te gaan. Nike biedt werk aan meer dan 450.000 mensen werk bij zijn toeleveranciers in Vietnam.

Een van Nike’s meest getroffen toeleveranciers, Pou Chen Corp, is ook in deze regio gevestigd. Het werk is hier sinds woensdag voor tien dagen stilgelegd. Het bedrijf is ‘s werelds grootste fabrikant van footwear in opdracht van bekende merken en maakt ook schoenen voor Adidas. Merken als Puma, Apple en Samsung kunnen volgens de BBC vergelijkbare problemen verwachten; zij produceren eveneens veel in deze regio.

Leveringen

Of de problemen in Vietnam gevolgen zullen hebben voor de levering aan winkels, wil Nike niet zeggen. De sportgigant zegt er vertrouwen in te hebben dat de ontwikkelingen in Vietnam het hoofd geboden kunnen worden en dat de gezondheid van werknemers van het grootste belang is.

Dat de internationale klanten belangrijk zijn voor Vietnam, blijkt wel uit het feit dat de overheid werknemers in de fabrieken op de prioriteitenlijst voor Covid-vaccinaties heeft geplaatst. Op dit moment is vier procent van de ongeveer honderd miljoen Vietnamezen ingeënt.

Beeld: SoleSavy via Unsplash