TOP

Consumentenvertrouwen daalt opnieuw

De stemming onder consumenten is in december voor de derde maand op rij verslechterd. Ook vinden steeds meer Nederlanders dat de prijzen het afgelopen jaar sterk zijn gestegen.

Foto: Jorge Franganillo via Flickr/CC-BY-2.0

Het consumentenvertrouwen komt uit op -25, tegen -19 in november. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is flink onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Negatiever over financiële situatie

Consumenten zijn ook pessimistischer over de economie dan een maand eerder (-38 tegen -28 in november). De koopbereidheid komt uit op -17, tegen -14 in november. Daarnaast kijken Nederlanders negatiever naar hun eigen financiële situatie van de afgelopen twaalf maanden én voor het komende jaar. Ook vinden ze de tijd voor het doen van grote aankopen ongunstiger.

Sterke prijsstijgingen

Daarbij kan meespelen dat meer mensen vinden dat de prijzen in het afgelopen jaar sterk zijn gestegen. In totaal gaat het om 55 procent van de consumenten, het hoogste percentage sinds het begin van de meting in 2017. Wel denken meer Nederlanders dat de piek bereikt is; het aandeel dat verwacht dat de prijzen het komende jaar verder omhoog gaan, ging van 45 procent in november naar 33 procent in december.