TOP

‘Clarks wil snijden in Britse retailtak, mogelijk 50 winkels dicht’

Clarks onderzoekt de mogelijkheden om het Britse winkelbestand op de schop te nemen.

Het schoenenmerk gaat deze week in gesprek met verhuurders over winkelsluitingen en de mogelijkheid tot huurverlaging, waarbij het bedrijf wil overstappen op omzethuur. Dat meldt Sky News. Er zou een voorstel liggen voor een deal in de vorm van een zogenaamde ‘company voluntary arrangement’, een vorm van insolventie die bedrijven de mogelijkheid biedt om hun schulden binnen een bepaalde periode af te lossen en tegelijkertijd de organisatie op de schop te nemen. In het geval van Clarks zou de herstructurering de permanente sluiting van 50 van de 345 brandstores in Groot-Brittannië betekenen, waarbij honderden banen verloren gaan.

Miljoeneninvestering

Als de deal door de crediteuren wordt goedgekeurd, zou dat de weg vrijmaken voor een kapitaalinjectie van meer dan 100 miljoen pond (ongeveer 110,5 miljoen euro) van investeringsmaatschappij Lionrock Capital. Wat betekent dat de familie Clark, die het merk in 1825 oprichtte, voor het eerst afstand doet van hun meerderheidsbelang in het bedrijf.

‘Made to last’

Clarks verwijst bij navraag van Sky News naar de in mei van dit jaar gepresenteerde ‘Made to last’-strategie. “Als onderdeel van deze strategie bekijkt de raad van bestuur momenteel de mogelijkheden om ons bedrijf, onze mensen en het merk Clarks het best te positioneren voor toekomstige groei op de lange termijn.” Het Britse schoenmerk weigerde commentaar te geven op eventuele winkelsluitingen in het thuisland.

Foto: Robert Sheie via Flickr/CC-BY-2.0