TOP

Centraal Planbureau: ‘Recessie door coronacrisis onvermijdelijk’

Nederland komt door de coronacrisis in 2020 hoe dan ook in een recessie, meldt het Centraal Planbureau (CPB). Alles hangt af van de duur van de coronabeperkingen en hoe diep dat alles doorwerkt in de economie.

Nederland komt onvermijdelijk in een recessie, die onlangs alle genomen maatregelen tot meer werkloosheid zal leiden. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB), dat in vier scenario’s de mogelijke economische impact van het coronavirus in 2020 en 2021 schetst. In drie van de vier scenario’s is de neergang dieper dan in de crisis van 2008-2009. Hoe groot de impact werkelijk zal blijken, hangt af van de duur van de coronabeperkingen en hoe diep dat alles doorwerkt in de economie.

Onzekere factoren

Volgens Pieter Hasekamp, de directeur van het CPB, helpen het overheidsbeleid en de maatregelen om bedrijven en zelfstandigen te steunen wel, maar kunnen ze niet de volledige klap opvangen. “Zeker niet als de crisis langer duurt.” Wel laat de analyse zien de oploop van de staatsschuld ook in het zwaarste scenario blijft te dragen.

“Corona is allereerst een gezondheidscrisis. De maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen zijn noodzakelijk, maar het is duidelijk dat ze diep ingrijpen in de economie”, zegt hij. “Tegelijkertijd is er nog veel onzeker. We weten nog niet hoe lang de huidige maatregelen van kracht moeten blijven, en ook de precieze doorwerking op de economie kennen we niet.”

Van drie maanden tot een jaar

In het lichtste scenario, met drie maanden beperkingen, krimpt de economie dit jaar met 1,2 procent en loopt de werkloosheid licht op naar 4 procent. Volgend jaar groeit de economie dan weer. Als de beperkingen zes maanden of langer duren, krijgt de economie een enorme klap. In dat geval krimpt de economie dit jaar tot wel 7,7 procent, met volgend jaar een licht herstel. De werkloosheid loopt op naar 8 procent. Een dergelijke krimp van de economie komt neer op een verlies van €60 miljard.

Als de maatregelen een jaar van kracht blijven, de financiële sector in de problemen raakt én de situatie in het buitenland slecht blijft, dan voorziet het CPB anderhalf jaar recessie en ook in 2021 2,7 procent economische krimp. De werkloosheid zal dan stijgen tot 9,4 procent.

Meer lezen? Kijk hier voor ons dossier ‘Coronavirus en de retail’

Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann