TOP

CBS: oktober slechte maand voor schoenen- en kledingwinkels

De detailhandel heeft in oktober 7,1 procent meer omgezet dan in oktober 2019, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Winkels in schoenen en lederwaren en de kledingwinkels lieten daarentegen opnieuw omzetdalingen zien.

Uit de maandelijkse cijfers van het CBS blijkt dat zowel de foodsector als de non-foodsector in oktober een hogere omzet hebben gerealiseerd. De omzet van de winkels in non-food groeide in oktober met 1,5 procent. De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in oktober 6,3 procent meer omgezet dan in oktober 2019.

De winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren hadden in oktober de hoogste omzetgroei. Ook de drogisterijen hebben meer omgezet dan een jaar geleden. Daarnaast is online 48,1 procent meer omgezet.

Nieuwe lockdown

De positieve cijfers in de gehele detailhandel worden negatief beïnvloed door de kleding- en schoenenwinkels. De winkels in schoenen en lederwaren en de kledingwinkels kampten, na de kleine opleving in de voorafgaande maanden, in oktober weer met sterke omzetdalingen. De kledingwinkels hebben in 2020 in nog geen enkele maand meer omgezet dan in de vergelijkbare maand van 2019.

Dat kleding- en schoenenwinkels een moeilijke maand oktober hebben beleefd, valt wel te verklaren. Toen halverwege de maand een nieuwe gedeeltelijke lockdown startte, merkten veel detaillisten hier de gevolgen al van al vinden zij het schokeffect minder dan eerder dit jaar. Toch was het verschil met de voorgaande maand aanzienlijk. Schoenenwinkels hebben in oktober 17 procent minder omgezet dan in oktober 2019. In september was dat nog -10,8 procent. Kledingwinkels noteerden een omzet van 18,9 procent minder dan een jaar geleden. In september was dat -7,1 procent.

Beeld: Renate Zoutberg