TOP

CBS: Kleine omzetplus voor schoenenwinkels in augustus

Augustus was een goede maand voor de Nederlandse detailhandel. Volgens het CBS werd deze maand 10,2 procent meer omgezet dan in augustus 2019. De schoenenwinkels noteerden een bescheiden plus van 0,7 procent.

De omzetgroei in de detailhandel is de op een na grootste groei sinds het begin van de publicatie van de cijfers in 2005. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast is online 41,6 procent meer omgezet.

De omzet van de winkels in non-food groeide in augustus met 8 procent. De winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren, consumentenelektronica en witgoed en de winkels in meubels en woninginrichting realiseerden in augustus de hoogste omzetstijgingen.

Aan de forse omzetverliezen van de kledingwinkels en de winkels in schoenen en lederwaren kwam in juli al een eind. Die trend zette door in augustus. We zien een kleine omzetgroei voor de winkels in schoenen en lederwaren (+0,7 in augustus en -1,9 procent in juli) en een minimale krimp van -0,5 procent (-2,4 procent in juli) bij de kledingwinkels.

Bron: CBS

Consumentenbestedingen onder druk in Q4′

Toch geven de cijfers over de maand augustus nog niet meteen reden tot juichen, meldt het ING Economisch Bureau. De bank onderschrijft dat de consumentenbestedingen in het derde kwartaal van 2020 een flinke sprong omhoog hebben gemaakt, maar verwacht dat deze groei in het vierde kwartaal weer onder druk komt te staan door de nieuwe coronamaatregelen en de hogere werkloosheid. Dit geldt zowel voor de goederen- als de dienstenconsumptie.

“We verwachten dat de consumptie in het derde kwartaal nog flink hoger uitkomt dan in het vorige kwartaal”, zegt ING-econoom Marcel Klok. “Maar ondanks dit flinke herstel (8 procent) ligt de consumptie in het derde kwartaal naar verwachting nog zo’n 6 procent onder het niveau van het laatste kwartaal van 2019. De opleving wordt in vierde kwartaal wel minder uitbundig dan in het derde kwartaal, mede omdat de meest recente maatregelen de consumptie in oktober afremmen.”

Beeld: Moerschy via Pixabay