TOP

C&A onderzoekt rol oorlogsverleden in nazi-Duitsland

De familie Brenninkmeijer heeft onderzoek laten doen naar de rol van C&A tijdens de Tweede Wereldoorlog. 'Verontrustend en schokkend', noemt Maurice Brenninkmeijer de uitkomst.

In het Duitse blad Die Zeit geeft Maurice Brenninkmeijer voor het eerst een interview. Het is meteen een heikel onderwerp: de rol van C&A in Nazi-Duitsland. De familie heeft zelf opdracht gegeven voor het onderzoek. Het beeld dat daaruit naar voren komt is niet best. Brenninkmeijer zelf noemt verontrustend en ronduit schokkend voor mijn familie’.

Onderzoek

De Brenninkmeijers hebben de geschiedenis van het bedrijf en haar rol in het Derde Rijk door de historicus Mark Spoerer, hoogleraar aan de Universiteit van Regensburg, wetenschappelijk laten onderzoeken. Spoere heeft er 5 jaar aan gewerkt. Het verschijnt nu in boekvorm, met de titel C&A, een familiebedrijf in Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië 1911-1961.

Ethisch verkeerd

Volgens Brenninkmeijer heeft de familie in de Tweede Wereldoorlog alleen maar gekeken naar het bedrijfsbelang, zijn ze hun waarden uit het oog verloren en hebben ze ethisch verkeerde beslissingen genomen. “Het was opportunisme, dat getuigde van harteloosheid. Ik wou dat het anders was”.

C&A zou meegewerkt hebben aan de onteigening van Joods eigendom, door winkelpanden te kopen van Joden die deze verplicht moesten verkopen. Ook heeft C&A Joodse arbeiders ingezet die gevangen zaten in het Poolse getto Lódź en zijn er dwangarbeiders gebruikt in Berlijn.

“De verhalen over het lot van individuele families vind ik schokkend. Ook het bewijs op de Russische dwangarbeiders laat niemand koud. Zelfs al is het niet helemaal duidelijk wie wanneer wat te verantwoorden heeft. Nieuw is ook onze verbinding met het getto Łódź. Ook dit is pijnlijk. ”

Geen nazi’s

Maar Maurice Brenninkmeijer noemt zijn voorouders geen overtuigde nazi’s. Ook in het boek komt geen enkel familielid voor dat sympathie had voor de nazi-ideologie.