TOP

Brantano-oprichter André Brantegem (89) overleden

André Brantegem is overleden. De grondlegger van de voormalige Belgische schoenenketen Brantano overleed op 19 juli in Wichelen. Hij werd 89 jaar oud.

Foto: Mike Labrum via Unsplash

Een ondernemer pur sang en een pionier met als levensmotto ‘onmogelijk bestaat niet’. Met deze woorden wordt André Brantegem na zijn overlijden in de Belgische media omschreven door familie en vrienden. De ondernemer begon met niets en zette een internationale schoenenketen op met winkels in de Benelux, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Andrea Brantano Italiano

Als zoon van een schoenlapper startte André Brantegem in 1953 samen met zijn broers een schoenenfabriek. Toen zijn broers in 1962 hun eigen weg gingen, opende hij bij de fabriek in Lede een winkeltje. Halverwege de jaren zestig besloot hij te stoppen met de eigen productie en zich voortaan puur te richten op de verkoop van schoenen, zo blikt het Nieuwsblad terug.

De naam Brantano stamt uit de jaren zestig toen André Brantegem nog zelf schoenen maakte en te maken kreeg met concurrentie uit Italië. De modieuze schoenen uit Italië vielen in België in de smaak, ze waren goedkoper en voor de snel opeenvolgende trends moest André Brantegem elk jaar in nieuwe machines investeren. Hij besloot daarom de productie in eigen land te staken én onder een andere naam verder te gaan.

“Mijn vader besefte maar al te goed dat Italiaans in de mode was en zijn naam veel te Vlaams klonk. Daarom veranderde hij de merknaam naar ‘Andrea Brantano Italiano’. Dat stond in de schoenen gedrukt. Brantano was geboren. Zelfs al kon niemand in Lede dat onthouden; de eerste keer dat we als ‘Andrea Brantano Italiano’ in een reclameblad stonden, was het helemaal fout geschreven. Maar het sloeg wel aan. Pa mocht dan maar tot zijn veertiende naar school zijn gegaan, commerciële visie had hij wel”, zegt zijn zoon Philippe Brantegem op Made-in.be.

Failliet

Hoe het met Brantano is afgelopen, zullen de meeste mensen wel weten. Het bedrijf groeide snel uit tot schoenenketen met zo’n 120 winkels in Europa en in 1990 droeg de grondlegger de zaken over aan zoons Philippe en Joris. Onder hun leiding ging de expansie verder. Brantano werd in 2007 ingelijfd door de Macintosh Retail Group en ging na het faillissement van dat concern in 2015 in afgeslankte vorm verder, zonder buitenlandse vestigingen, als onderdeel van het Belgische FNG. Uiteindelijk valt het doek in 2020 definitief als ook FNG het faillissement aanvraagt. Een deel van de Belgische vestigingen wordt overgenomen door vanHaren.

Ouderdom

Voor André Brantegem zou het einde van zijn bedrijf niet als een verrassing zijn gekomen. “Hij zei altijd dat we een reus waren, maar één op lemen benen”, aldus Philippe Brantegem. “En dat alles zijn tijd had.” De oud-schoenenondernemer overleed dinsdag in een rusthuis in Wichelen. “Hij was niet ziek, zijn kaarsje ging uit door de ouderdom”, vertelt zijn zoon. “Al leefde hij de laatste drie jaar wel in het verleden. Een beroerte gomde de voorbije dertig jaar uit zijn geheugen. Maar dat zorgde er ook wel voor dat hij het einde van Brantano, twee jaar geleden, nooit echt bewust meemaakte. Zo lag hij er nooit van wakker dat zijn levenswerk verdween.”