TOP

Bouw van het nieuwe Schoenenmuseum in Waalwijk kan beginnen

De komst van het nieuwe Schoenenmuseum in Waalwijk is definitief nu de gemeenteraad heeft ingestemd met een investering van 10,04 miljoen euro. Naar verwachting wordt dit najaar gestart met de bouw.

Na jarenlang achter de schermen te hebben gewerkt aan de komst van het museum, is het museumbestuur erg gelukkig met het besluit van de gemeenteraad. “Het is geweldig dat het museum er nu ook echt gaat komen”, aldus bestuurslid Harrie de Werd. “Dit gaat een hele belevenis worden voor onze bezoekers. Het nieuwe Schoenenmuseum wordt niet zomaar een klassieke kijkdoos, maar een ware ontdekkingsreis. Er is ruimte om je te laten verrassen, er te bewonderen, te ontmoeten en te maken. Wij kijken enorm uit naar de bouw en opening.” In het museum komen straks vier pijlers centraal te staan: beleving, erfgoed, innovatie en eigentijds ambacht.

Centrum voor schoen en leer

Voor de gemeente is de komst van het nieuwe Schoenenmuseum een belangrijke stap voor een aantrekkelijkere binnenstad. Waalwijk en De Langstraat waren vroeger hét centrum voor de Nederlandse schoenen- en leerindustrie en hoewel de productie inmiddels grotendeels naar het buitenland verplaatst is, is er nog altijd een groot aantal bedrijven binnen deze sectoren in de regio gevestigd. De stad is daarom bij uitstek de locatie voor een museum dat de afgelopen jaren werd gemist in het Nederlandse museumlandschap.

Aanwinst voor Waalwijk

In januari 2017 sloot het Nederlands Leder en Schoenen Museum in Waalwijk tijdelijk de deuren tot het nieuwe onderkomen kon worden betrokken, een stap waarvoor aanvankelijk twee jaar stond gepland. Wethouder John van den Hoven is kartrekker van het nieuwe museum en verheugd met het besluit van de gemeenteraad. “We kunnen aan de slag! Hier hebben we de afgelopen twee jaar keihard voor gewerkt. Ik kan niet wachten tot deze aanwinst voor het Waalwijkse centrum de deuren opent. Dit museum gaat niet alleen bezoekers uit de regio trekken. Het nieuwe Schoenenmuseum is voor iedereen die schoenen draag interessant om te bezoeken.” Als alles volgens planning verloopt, zijn eind 2021 de eerste bezoekers welkom in het museum. Nu alvast zien hoe het nieuwe Schoenenmuseum er straks uit gaat zien? Kijk dan even hier.

Beeld: Civic Archicts en Darc Studio