TOP

Back to the future: De zelfstrikkende schoen van Nike [video]

In de filmklassieker Back to the Future werd bijna dertig jaar geleden voorspeld hoe de schoen van de toekomst eruit zou zien. Op de dag dat Marty McFly in de toekomst zou belanden – op 21 oktober 2015 – mocht Michael J. Fox het eerste paar Nike Mag in ontvangst nemen.

In de jaren tachtig bedacht Nike samen met de makers van de filmklassieker Back to the Future de schoen die we allemaal in de toekomst zouden dragen. Nu heeft Nike het schoeisel dat zij dertig jaar geleden bedachten, uitgebracht: Nike Mag, de zelfstrikkende schoen. De schoen werd op 21 oktober 2015 – op de dag dat Marty McFly in de film in de toekomst belandde – gepresenteerd aan Michael J. Fox, de acteur van de personage.

Nike ceo Mark Parker: “We creëerden iets voor fictie en hebben het een feit gemaakt, we vinden nieuwe technologieën uit waar alle atleten wat aan hebben.”

Zelfstrikkend

Door digitale technologie kan de Nike Mag zichzelf strikken. Het systeem reageert op ieder individu anders: het houdt de beweging van de drager bij en stelt zichzelf bij voor comfort en stevigheid. Nike zal de uitvinding verder willen ontwikkelen.

Veiling

De Nike Mag zal in een gelimiteerde oplage verkocht worden via een veiling, de opbrengsten gaan naar het Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research. Specifieke details over de veiling worden in de lente van 2016 bekend gemaakt.

In 2011 werden er ook 1.500 Nike Mags geveild op Ebay, maar de schoenen konden zichzelf toentertijd nog niet strikken. Er werd toen ongeveer 4 miljoen opgehaald.