TOP

Babyboomer ontdekt online shoppen: ‘1 op de 5 winkels komt leeg te staan’

Ouderen hebben door het coronavirus het online shoppen ontdekt. Een derde van de mensen tussen de 50 en 80 jaar is van plan na de crisis via internet te blijven kopen. Dat zal een gat in de winkelstraten slaan, voorspelt vastgoedadviseur Colliers International.

Eén op de vijf winkels in middelgrote steden zal in 2021 leeg komen te staan. Dat voorspelt vastgoedadviseur Colliers International in een nieuw rapport. Dit is een direct gevolg van het veranderende koopgedrag tijdens de coronacrisis. Uit onderzoek onder 2000 Nederlanders over hun koopgedrag voor en tijdens de virusuitbraak blijkt dat vier op de tien consumenten de afgelopen periode vaker virtueel is gaan shoppen. Het gaat om een blijvende verandering; 37 procent van de respondenten verwacht ook na de crisis meer via internet te zullen kopen. Bij mensen ouder dan vijftig jaar is dat percentage niet veel anders. “Dat is opvallend, omdat het juist de babyboomers en generatie X zijn die eerder weinig online kochten’’, licht Chris Lanting, hoofd winkelverhuur bij Colliers, toe in een persbericht. “Corona lijkt veel van hen definitief over de streep te hebben getrokken.”

Te veel vierkante winkelmeters

Het veranderende koopgedrag van deze groep – volgens het rapport gaat het in elk geval om 2,2 miljoen consumenten – heeft volgens het onderzoek grote gevolgen voor de winkelstraten. Voor mode- en schoenenzaken zullen hard worden geraakt, aangezien 13 procent van winkelend Nederland aangeeft voor nieuwe kleding en schoenen vaker zijn heil online te zoeken. Op basis van de verwachte omzetdaling in fysieke winkels is er ruim 100.000 vierkante meter minder ruimte nodig in de sector, verwacht Colliers. Dit staat gelijk aan bijna 2,4 procent van alle modezaken in Nederland of, iets beeldender, de oppervlakte van alle winkels in de Arnhemse binnenstad samen.

Kaalslag bij middelgrote steden

De zeventien grootste winkelsteden (o.a. Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Maastricht) blijven volgens het onderzoek buiten schot. “De kaalslag vindt plaats bij de laag daaronder: steden met een inwoneraantal tussen de 35.000 en 150.000 waar eigenlijk al te veel winkels zijn, zoals Heerlen, Rijswijk, Lelystad, Almelo en Den Helder”, aldus de onderzoekers. “In die steden is er nu al een leegstand van bijna 17 procent. Nu vooral ouderen de weg naar online kopen hebben gevonden, is de verwachting dat hier op korte termijn één op de vijf winkels leeg komt te staan.”

Foto: Pikrepo.com