TOP

Anouk van Heesch wordt directeur nieuwe Schoenenmuseum

Het nieuwe Schoenenmuseum in Waalwijk is weer een stap dichter bij de opening met de benoeming van Anouk van Heesch als directeur. Van Heesch start per 1 december 2020.

Met de 47-jarige Van Heesch haalt het nieuwe Schoenenmuseum een ‘verbinder en een stevige persoonlijkheid’ binnen, met jarenlange ervaring in de culturele sector, meldt het bestuur in een persbericht. Van Heesch zal de organisatie verder uitbreiden en het museum klaarmaken voor de opening. Daarnaast richt ze zich op de doorontwikkeling van de programmering en de identiteit, positionering en het communicatiebeleid van het museum.

‘Perfecte match’

“Het nieuwe Schoenenmuseum en Anouk zijn een perfecte match”, aldus bestuurslid Harrie de Werd. “We kijken uit naar 1 december, als ze daadwerkelijk begint en het museum samen met ons op de kaart zet.” In totaal kwamen er 49 reacties op de vacature. Niet alleen uit Nederland, maar ook uit Duitsland en België. De Werd: “We hebben enorm veel en stuk voor goede sollicitaties ontvangen. Tijdens de gesprekken voelden we direct een klik met Anouk.”

Anouk van Heesch

Jarenlange ervaring

Van Heesch begon haar loopbaan in 2001 als assistent-conservator bij het Stedelijk Museum in Schiedam. Datzelfde jaar ging ze als conservator aan de slag bij museum Het Valkhof in Nijmegen. Van 2006 tot en met 2012 werkte ze als hoofd coördinator artistieke producties bij de Jan van Eyck Academie. Daarna bleef ze tot 2016 als zelfstandige aan het instituut verbonden, jaren waarin ze startende ontwerpers begeleidde op het gebied van strategie en professionalisering. Tussen 2014 en 2016 werkte Van Heesch als studio directeur a.i. bij Studio Drift in Amsterdam. Daarna startte ze als managing director bij de Nederlandse autonoom ontwerper Maarten Baas.

Het nieuwe Schoenenmuseum zal naar verwachting eind 2021 de eerste bezoekers ontvangen aan het Raadhuisplein in Waalwijk. De gemeenteraad stemde eerder in met een investering van ongeveer 10 miljoen euro voor de realisatie.

Foto: Civic Architects (header), Schoenenmuseum