TOP

Andrea Santoni (82) overleden

Andrea Santoni, de oprichter van het luxe Italiaanse schoenenmerk Santoni, is in de nacht van donderdag 20 mei overleden. Hij is 82 jaar geworden.

“Het is met enorme droefheid dat we het overlijden van onze oprichter Andrea Santoni aankondigen”, schrijft het Italiaanse luxemerk op Instagram. “Andrea was een unieke persoonlijkheid die iedereen om hem heen begeleidde en verlichtte, dankzij zijn lessen en het voorbeeld dat hij was. Een man die integriteit, passie en wijsheid belichaamde en deze waarden verspreidde binnen het bedrijf en bij elke persoon die tot de Santoni-familie behoorde. We zijn je allemaal zo dankbaar, lieve Andrea, en we zullen je altijd laten voortleven in ons hart.”

Vanuit de garage

Andrea Santoni en zijn vrouw Rosa Cippitelli richtten in 1975 het gelijknamige schoenenbedrijf Santoni op in het Italiaanse Corridonia. De twee begonnen vanuit een werkplaats in de garage, met vier medewerkers. Het familiebedrijf had succes met hun Italiaanse vakmanschap en groeide in de loop der jaren uit tot een wereldwijde speler op het gebied van luxe mannenschoenen. Later kwamen daar ook vrouwenschoenen bij. Belangrijk voor Santoni is het begrip familie, en dan gaat het niet alleen om de familie Santoni zelf, maar ook om de 700 vaklieden die in Corridonia de schoenen met de hand maken.

Moeilijke jaren

Zo succesvol als het familiebedrijf Santoni is, zo verdrietig waren de afgelopen jaren voor de familie Santoni zelf. Andrea Santoni overleed in het ziekenhuis van Torette in Ancona nadat hij positief testte op het coronavirus, zo meldt de Italiaanse website Cronache Maceratesi. Vorig jaar verloor hij al zijn vrouw Rosa, die in juli 2020 op 76-jarige leeftijd overleed. De familie werd in 2013 ook getroffen door een tragisch sterfgeval: dochter Ilenia stierf in 2013 aan een ernstige ziekte. Ze werd 41 jaar. Zoon Giuseppe heeft nu de leiding binnen het familiebedrijf.

Beeld: Mike Labrum via Unsplash (header), instagram.com/santoniofficial