TOP

Allbirds beschuldigt Amazon van nabootsen sneaker en biedt hulp

De schoenenretailer Allbirds is het volgende bedrijf dat kritiek heeft op het e-commerceplatform Amazon. Het beweert dat het bedrijf zijn duurzame sneakers van $95 dollar heeft gekopieerd.

Schoenenbedrijf Allbirds beschuldigt Amazon.com Inc. van het kopiëren van Allbird-sneakers, die gemaakt van zijn duurzame merinowol. Amazon verkoopt ze voor een derde van de prijs, Daarmee is Allbirds het volgende merk dat de grootste online retailer ter wereld beschuldigt van namaak.

Allbirds-oprichter: ‘we zijn gevleid, maar…’

Mede-oprichter van Allbirds Inc., Joseph Zwillinger, zegt dat Amazon ook de duurzame materialen moet gebruiken als het de look van trendy sneaker van Allbirds gaat kopieren. “We zijn gevleid in de overeenkomsten die uw private label-schoen met de onze deelt, maar we hoopten dat de overeenkomsten ook deze milieuvriendelijke materialen zouden omvatten,” schreef Zwillinger in een reactie en bood hulp bij inkoop van de materialen. Een woordvoerster van Amazon weigerde commentaar te geven.

Allbirds is het meest recente merk dat aanklopt bij Amazon, dat meer dan 1.000 private label-producten heeft gelanceerd – van meubels en tortillachips tot opladers voor telefoons en luiers voor volwassenen. Williams-Sonoma Inc. heeft vorig jaar Amazon aangeklaagd omdat een van zijn stoelen met privélabel ‘opvallend vergelijkbaar’ was met die van het eigen merk West Elm.

Zorgen bij externe verkopers

Amazon verkoopt private label-producten, die een klein percentage van de totale omzet vertegenwoordigen en noodzakelijk zijn om ervoor te zorgen dat klanten de producten kunnen vinden waarnaar ze op zoek zijn. Sommige merken zijn terughoudend over het verkopen van producten op Amazon, omdat namaak op de site floreert en ze maken zich zorgen dat Amazon te veel controle heeft over de klantrelatie. Nike Inc. is het nieuwste merk dat is gestopt met rechtstreeks aan Amazon te verkopen en geeft er de voorkeur aan een direct to consumer-strategie te volgen.

De Amerikaanse democratische presidentskandidaat Elizabeth Warren heeft voorgesteld om Amazon te verbieden te concurreren met externe verkopers die het grootste deel van de omzet van het bedrijf genereren.