TOP

Adidas opent tweede Speedfactory voor snellere schoenenproductie

Adidas heeft als doel om de helft van haar schoenenomzet te halen uit haar ‘snelheidsprogramma’. Daarom heeft het Duitse sportmerk vorige week een tweede Speedfactory geopend in Amerika.

Adidas heeft vorige week haar tweede Speedfactory geopend in de Amerikaanse stad Cherokee County in Georgia. De fabriek heeft een oppervlak van meer dan 22.000 vierkante meter, terwijl er maar 150 werknemers in dienst zijn. Dit is mogelijk, omdat in de fabriek vooral robots het werk doen. De eerste sneakers uit de Amerikaanse Speedfactory – de nieuwe AM4NYC (Adidas made for New York City) – zijn op donderdag 26 april 2018 in de verkoop gegaan.

Adidas opende eind 2015 haar eerste Speedfactory in het Duitse Ansbach. In 2020 moeten er jaarlijks in totaal één miljoen schoenen uit de twee Speedfactories komen. Daarnaast wil Adidas de helft van haar schoenenomzet halen uit haar snelheidsprogramma.

Volledig automatisch

In de Speedfactories worden schoenen gemaakt door middel een volledig geautomatiseerd digitaal productieproces. Er wordt onder meer gebruikgemaakt van robots en nieuwe productietechnieken, zoals 3D-printing. De fabrieken draaien zo snel, dat de producten die ontworpen worden, hetzelfde seizoen nog in de winkels liggen. Uiteindelijk moet er in de Speedfacteries ook unieke Adidas-schoenen worden gemaakt die de consument online kan ontwerpen.

Dichter bij de consument

Bestuurslid Gil Steyaert vertelt aan Business Insider dat het snelheidsprogramma is ‘gericht op fast fashion, waarbij we producten dichter bij de consument kunnen brengen’.  Dit betekent niet alleen dichter bij de behoefte van de consument, maar ook fysiek dichter bij de koper. Meeste Adidas-schoenen worden momenteel in Azië geproduceerd, maar met de Speedfactories in Amerika en Europa, kunnen de producten sneller over het continent worden verspreid.

Complementair aan bevoorradingsbronnen

De Speedfactories zijn bedoeld om ‘complementair te zijn aan onze belangrijkste bevoorradingsbronnen’. “Ze zullen nooit onze bevoorradingsbronnen vervangen.”