TOP

Adidas brengt een volledig recyclebare schoen uit

Sportlabel Adidas komt met een schoen die volledig recyclebaar is. Voor de productie is geen lijm gebruikt, waardoor de sneaker makkelijk te recyclen is.

Adidas zet een volgende stap in de duurzame strategie: een volledig recyclebare schoen. Dat meldt het sportbedrijf in een persbericht. Het nieuwe Futurecraft.loop-model is ‘made to be remade’. Alle afzonderlijke onderdelen zijn gemaakt van één type materiaal, TPU (thermoplastic polyurethane). Voor de productie is geen lijm gebruikt. Daardoor kan de schoen makkelijk gerecyled worden.

Parley for the Oceans

Het sportbedrijf werkt als sinds 2015 samen met Parley For The Oceans voor het verwerken van oceaanplastic in nieuwe schoenen. In 2019 wil Adidas 11 miljoen paar schoenen met dit zogenaamde ‘Ocean Plastic’ produceren. Volgens directielid Eric Liedtke wilde het bedrijf verder de keten in. “Plastic afval uit de oceaan halen is nog maar een eerste stap. Want wat gebeurt er met je schoenen nadat je ze hebt afgedragen? Je gooit ze weg – alleen verdwijnen ze niet.

Opnieuw dragen

Ze belanden in stortplaatsen of verbrandingsovens en leiden uiteindelijk tot meer koolstofmonoxide in de atmosfeer en meer plastic in de oceanen. Daarom moeten we van het concept ‘afval’ af. Het is onze droom dat je dezelfde schoenen steeds opnieuw kan blijven dragen.”

Duurzaam?

In hoeverre alle duurzame stappen van merken ook écht duurzaam zijn, is soms nog de vraag. HLN schreef er onlangs een artikel over, waar ook Adidas onder de loep wordt genomen. Ella Daeleman, communicatieconsulent voor fair en duurzame labels: “Een tijd geleden bracht Adidas kleding en sneakers uit die gemaakt waren van gerecycled oceaanafval. Een mooi initiatief dat mensen aan het denken zet. Anderzijds komen er door die productie net meer microplastics in het water terecht.”