TOP

Accountant Sporttrading berispt in Converse-zaak

Het jarenlange conflict tussen Converse en Sporttrading Holland lijkt maar niet aan een eind te komen. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op dinsdag 1 december de accountant van het Waalwijkse bedrijf berispt.

Al sinds 2009 voert Converse actie tegen een aantal bedrijven die volgens hen zich schuldig zouden hebben gemaakt aan de verkoop van nepartikelen onder de naam Converse. Volgens het bedrijf achter de bekende All Stars-schoenen, werd er in de zomer van 2008 maar liefst 500.000 namaakschoenen uit Oost-Europa gehaald en verkocht op de Nederlandse en Belgische markt. Sporttrading Holland zou hier volgens het Amerikaanse bedrijf een grote rol in spelen.

De Waalwijkse importeur stelde na deze beschuldigingen een accountant aan om aan te tonen dat het bedrijf echte Converse-schoenen verkocht. Deze accountant is nu echter door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) berispt. Dit is op de website van de Hoge Raad der Nederlanden te lezen.

Accountant Sporttrading

De accountant stelde in het rapport dat de schoenen kwamen van een Europese distributeur van Converse. Maar erg duidelijk werd dit niet aangetoond. Het CBb gaf hiervoor eerder al een waarschuwing: “Zijn rapport, waarvan hij wist dat het gebruikt ging worden in rechtszaken, bevatte conclusies waarvoor een deugdelijke grondslag ontbrak.” Een waarschuwing was echter niet genoeg voor Converse en ging in hoger beroep. Het CBb ziet nu dat de waarschuwing te licht was en heeft de accountant berispt.

Accountant Converse

De accountant van Converse kreeg eerder ook al een waarschuwing na een klacht van Sporttrading Holland. Een hoger beroep hierin is daarentegen ongegrond verklaard.

Echt of nep?

Of de schoenen nou daadwerkelijk nep waren, is nog niet vastgesteld. Converse moet daarvoor met harde bewijzen komen. De rechtszaken hierover lopen nog steeds.