TOP

Aantal faillissementen daalt in eerste helft 2010

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 6,7% minder faillissementen uitgesproken dan in dezelfde periode van 2009. Dit maakte het CBS woensdag bekend.

Het aantal failliet verklaarde particulieren en eenmanszaken lag 5% lager dan in de eerste helft van 2009. In totaal is van bijna 1800 particulieren en eenmanszaken het faillissement uitgesproken. Volgens het CBS bedroeg de daling bij bedrijven en instellingen 7,5%, wat betekent dat meer dan 3200 zaken wel bankroet gingen. De meeste bedrijfstakken vertonen een daling. Zo daalde het aantal faillissementen in de handel en reparatie en de zakelijke dienstverlening met respectievelijk meer dan 23 en bijna 16%.

Flinke stijging
De bouwnijverheid en de landbouw hebben het echter nog steeds moeilijk. In de bouwnijverheid lag het aantal faillissementen volgens cijfers van het CBS 47% hoger dan in het eerste halfjaar van 2009. In de landbouw is het aantal faillissementen met bijna 44% gestegen. Bij de overige dienstverlening was er een lichte stijging van ruim 2%.