TOP

A. Holland Schoenen en Xsensible doneren schoenen aan Nijmeegse ziekenhuizen

De Nijmeegse familiebedrijven A. Holland Schoenen en Xsensible springen op de bres voor de zorgmedewerkers in hun stad, met een donatie van 137 paar schoenen aan lokale ziekenhuizen. Initiatiefnemer Sanne Roovers: “We willen wat positief nieuws brengen in deze crisis.”

Hoe kunnen we een positieve draai aan deze ellende geven? Dat is wat Sanne Roovers, de eigenaar van A. Holland Schoenen in Nijmegen, twee weken na de corona-uitbraak in Nederland dacht. “De eerste periode hebben we gevochten om ons bedrijf aan de nieuwe realiteit aan te passen. Maar toen de winkel eenmaal ‘coronaproof’ was en de website en social mediakanalen up-to-date, begon het te jeuken. We voelen de impact van de crisis absoluut. Er zijn dagen dat we maar één paar schoenen verkopen. Maar het is wat het is, de situatie is even niet anders. Ik focus me nu liever op wat ik wél kan doen.”

Druk op medisch personeel

Zo ontstaat het idee om schoenen aan medewerkers van twee lokale ziekenhuizen te doneren, het CWZ en het Radboudumc. “Dat was voor mij de meest logische keus”, zegt Roovers. “De coronacrisis is allereerst een gezondheidscrisis – de grootste druk ligt op de medische sector. Die mensen rennen hun benen voor ons uit hun lijf. Wij willen voor schoenen zorgen waarop ze dat volhouden.”

Xsensible (Nimco) – ook zo’n bekend Nijmeegs schoenenbedrijf – is direct enthousiast over Roovers’ plan. Zooltjesproducent Vadret levert bij elk paar bijpassende steunzooltjes voor een breder pasbereik. A. Holland stelt ook kortingsvouchers beschikbaar voor zorgmedewerkers. Maar de actie is niet bedoeld als promotie, Roovers wil het maar even gezegd hebben. “We wilden met onze families een gebaar maken.”

Lees ook: ook deze schoenenmerken steunen de strijd tegen covid-19

Blije gezichten

Samen haar vader Albert Holland, Ruud Krol (Nimco) en zijn vrouw Amy gaat Roovers op Goede Vrijdag (10 april 2020) met een kofferbak vol schoenen bij de ziekenhuizen langs. Een deel wordt afgeleverd bij het CWZ, waar medewerkers zich vooraf kunnen inschrijven voor een paar Xsensible-sneakers. “In eerste instantie wilden we 100 paar schenken”, vertelt Roovers. “Maar de aanmeldingen gingen zo hard, dat  we uiteindelijk op 137 paar zijn uitgekomen.”

De rest overhandigen aan het Radboudumc, die de schoenen als verrassing onder het schoonmaakteam uitdeelt. Een groep die volgens Roovers net zo onder druk staat als het medisch personeel, maar waar veel minder aandacht voor is. “De reacties waren ontzettend positief. Al die blije gezichten deden ons ontzettend goed. Dat was precies wat we wilden: wat vrolijkheid brengen in deze crisis.”

Beeld: A. Holland Schoenen