Rechter: vanHaren mag geen rode zolen verkopen

DEN HAAG, 19 april 2013 12:09 |

De Nederlandse schoenenketen vanHaren moet stoppen met de verkoop van pumps met rode zolen.

De rechtbank in Den Haag heeft op 18 april 2013 besloten dat de pumps van vanHaren met rode zolen niet meer verkocht mogen worden. Ze zouden te veel lijken op de schoenen van ontwerper Christian Louboutin, die de rode zool als handelsmerk heeft laten registreren. De Franse schoenenontwerper had een kort geding aangespannen tegen vanHaren.

Rechtbank
VanHaren is van mening dat de rode zolen die zij gebruiken alleen als versiering dienen en daarom wel gebruikt  mogen worden. De rechter oordeelde anders. Hij is van mening dat het publiek de hooggehakte schoenen van Louboutin aan de kleur van de schoenzool herkent, en dat kan worden gezien als een handelsmerk.

Boete
Als vanHaren toch doorgaat met de verkoop hangt de schoenenketen een boete van 20.000 euro per dag of 500 euro per verkocht paar boven het hoofd. De schoenen hoeven vernietigd te worden. "De rode zool zou voor alle consumenten beschikbaar moeten blijven", zegt een woordvoerster van vanHaren. De schoenenretailer overweegt om in hoger beroep te gaan. "Dat is ook een principe kwestie", aldus een woordvoerster.

2500 paar
Christian Louboutin maakte alleen bezwaar tegen de zwarte en blauwe exemplaren met rode zolen uit de '5th Avenue by Hale Berry'-collectie, niet tegen de rode pumps met een rode zool . Wat vanHaren met de 2500 paar schoenen gaat doen, is nog onduidelijk.

Niet de eerste keer
Louboutin lag in 2011 al met modehuis Yves Saint Laurent in de clinch over de pumps met een rode zool. Een Amerikaanse rechter oordeelde toen dat de Franse schoenenontwerper het alleenrecht heeft op de rode zool. Andere bedrijven mogen de rode zool alleen gebruiken als de schoen zelf ook rood is, aldus de rechter.