Vervoort Schoenen verdwijnt uit Veghel

AMSTERDAM, 9 april 2019 13:58 | Tessa van Glabbeek

De Veghelse schoenenwinkel Vervoort Schoenen sluit de deuren. De naam verdwijnt na meer dan honderd jaar uit het straatbeeld.

Vervoort Schoenen in Veghel sluit de deuren, zo is te lezen op Brabants Dagblad. De zaak zat meer dan honderd jaar in de Veghelse binnenstad. In 1985 werd de zaak voor het laatst overgenomen; door dochters Jeanne van der Aa-Vervoort en Franca van Bentum-Vervoort. Inmiddels hebben zij de leeftijd van 67 en 65 bereikt en is er geen opvolging. De laatste schoenen worden momenteel verkocht, waarna de winkel aan de Hoofdstraat 61-63 de deuren sluit.

Opvolging

Trouw schreef afgelopen week een uitgebreid artikel over de sluiting van winkels, dat niet alleen gebeurt bij grote ketens. Ook veel zelfstandige en vaak oudere winkeliers zien zich gedwongen om de zaak te sluiten omdat opvolging vaak lastig te vinden is. In het eerste kwartaal van 2019 sloten volgens retailonderzoeksbureau Locatus in totaal 521 winkelvestigingen de deuren, vergelijkbaar met dezelfde periode vorig jaar.

Met pensioen

Het mogen de grote namen zijn die de aandacht trekken, ze zijn slechts verantwoordelijk voor een deel van de winkeldaling. Andere winkels die hun deuren sluiten zijn volgens Gertjan Slob (Locatus) van zelfstandige ondernemers. Bij deze groep speelt vergrijzing een grote rol: “Een hoop ondernemers zijn eind jaren vijftig en zestig met hun winkel begonnen. Zij gaan nu met pensioen, maar slagen er vaak niet meer in om een opvolger te vinden, dus sluiten ze uiteindelijk. Het gebrek aan opvolgers laat zien hoe weinig toekomst jonge ondernemers zien in de detailhandel.”