Nieuwe eigenaar voor Groot Schoenen in Krommenie

Amsterdam, 26 juli 2019 09:00 | Wilke Wittebrood

Familiebedrijf Groot Schoenen in Krommenie heeft een nieuwe eigenaar. De derde en vierde generatie Groot dragen de winkel op 1 september over aan retailers Peter en Gerda Kuijs van MJ Schoenen. “Vaste klanten zijn blij dat ‘hun schoenenzaak’ blijft bestaan.”

Na meer dan honderd jaar gaat familiebedrijf Groot Schoenen in Krommenie over op een nieuwe eigenaar. Ineke Groot (67) en haar zoon Joppe (30), de derde en vierde generatie, hebben de schoenenwinkel verkocht aan retailers Peter en Gerda Kuijs. “Een paar jaar geleden zijn mijn moeder en ik om de tafel gaan zitten om te kijken hoe we na haar pensioen verder wilden”, vertelt Joppe. “Mijn moeder was haar werkzaamheden op dat moment al aan het afbouwen. Ik heb twee jaar in de zaak meegedraaid om te kijken of het iets voor me was, maar ben tot de conclusie gekomen dat de schoenenretail niet iets is wat ik de rest van mijn leven wil doen. En deze uitdagende markt vraagt om enthousiasme en toewijding. Als retailer moet je er voor de volle honderd procent voor willen gaan.”

Winkelen in eigen dorp

In Peter en Gerda Kuijs vond de familie waardige opvolgers. “Toen we de knoop eenmaal hadden doorgehakt, hebben we via een brief aan al onze leveranciers kenbaar gemaakt dat we de winkel wilden verkopen”, vertelt Joppe. “Dat nieuws is via Van Lier bij Peter en Gerda van MJ Schoenen terechtgekomen.” Het ondernemerspaar runt op dat moment twee schoenenwinkels in Heiloo en IJmuiden. “Helaas gingen de zaken de laatste jaren een beetje moeizaam”, vertelt Peter. “Uiteindelijk hebben we besloten om de bestaande winkels te sluiten en in plaats daarvan een leuke schoenenwinkel in onze regio over te nemen. Wat me aansprak aan Groot Schoenen, is dat het een stabiel bedrijf is met een goede omzet.” Mensen kopen volgens de ondernemer graag in eigen dorp. De gunfactor is hoog, beaamt Ineke Groot. “Vaste klanten reageren heel positief op de overname. Ze vinden het fijn dat ‘hun schoenenwinkel’ blijft bestaan. Mooie winkels zijn zo belangrijk voor de leefbaarheid van het dorp.”

Groot_Schoenen_entree_krommenie

Eigen draai

Voor vaste klanten verandert er na 1 september weinig. De naam blijft hetzelfde en een deel van het team gaat mee. De collectie wordt uitgebreid met merken als Ara, Nerogiardini en Toms. “Groot Schoenen lijkt qua concept en assortiment niet direct op mijn huidige winkels. MJ Schoenen is meer op mode gericht”, vertelt Peter. “Misschien dat ik daar de komende jaren meer mijn eigen draai aan ga geven, met meer snelle en modische handel. Maar dat zal stapsgewijs gebeuren. Ik wil de bestaande klanten niet van de winkel vervreemden.”

Schoenfamilie

De familie Groot heeft een lange geschiedenis in Krommenie. De overgrootouders van de huidige generatie, Gerardus Groot en Engelina Breeuwer, starten in 1910 met de verkoop van schoenen aan de Zuiderhoofdstraat, inmiddels bekend als Het Schaakplein. In april volgend jaar bestaat het bedrijf 110 jaar. De winkel is nog altijd in hetzelfde pand gevestigd. Groot Schoenen verkoopt mode-, comfort- en kinderschoenen van merken als Birkenstock, Bunnies Jr, Durea, Floris van Bommel, Gabor, Van Lier, Xsensible en Wolky. “Toen Joppe aangaf dat hij niet in de zaak verder wilde, was dat wel even slikken”, zegt Ineke. “Vroeger was het vanzelfsprekend dat de kinderen het familiebedrijf overnamen, maar dat is nu niet meer het geval. Maar Peter en Gerda zijn zo enthousiast en hebben er zoveel zin in. Vanaf het eerste contact voelde het direct goed.” Wat ze het meest gaat missen? “Het contact met klanten en collega’s. Mijn schoenfamilie, noem ik ze. Gelukkig hoef ik niet helemaal afscheid te nemen, want ik woon boven de winkel. Peter en Gerda weten dat ze altijd bij me kunnen aankloppen voor advies.”

schoenvisie geblokkeerd

Heeft u al een abonnement, maar nog geen inlog-account, klik dan hieronder op account activeren.

Heeft u nog geen abonnement, maar wilt u wel het volledige artikel op onze website lezen?
Bestel dan nu uw abonnement