Na 15 jaar akkoord over plannen Nederlands Leder en Schoenen Museum

Amsterdam, 12 februari 2018 11:50 | Tessa Bentvelsen

De kogel is door de kerk. Na vijftien jaar gesteggel is nu eindelijk groen licht gegeven voor de plannen voor het Nederlands Leder en Schoenen Museum, ondanks dat het concept nog niet helemaal rond is en de oppositie tegen stemde.

De coalitiepartijen in Waalwijk hebben het college toestemming gegeven om verder te gaan met het uitwerken van de plannen voor het Nederlands Leder en Schoenen Museum (NLSM). Dat weet netwerkorganisatie Schoen- en Ledersociëteit de Langstraat (Sell) te melden. Door het groen licht wordt er actief met de architect gewerkt, ondanks dat het nog niet zeker is dat de plannen wel haalbaar zijn. “Er is veel onderzoek nodig”, zegt de VVD. “Er is nu met aannames gerekend.”

Wethouder Hans Brekelmans zegt dat er wel gedegen onderzoek is gedaan. “Dit is geen natte vingerwerk. We gaan rekenen en doorrekenen. Als we dingen tegenkomen die niet binnen het budget passen, komen we terug naar de raad. We gaan geen dingen doen die niet binnen de financiële afspraken vallen.”

De oppositie is niet tegen een nieuw museum, maar vindt het plan ‘financieel niet goed onderbouwd’, aldus Frank den Braven van GroenLink. Ze snappen niet waarom de coalitie instemt met een plan als er nog vragen zijn. Ook PvdA, D66, SGP en Lijst IJpelaar zijn tegen het huidige concept.

Plannen

Het plan is om NLSM te verhuizen naar het voormalige gemeentehuis in de binnenstad van Waalwijk. Hiervoor is maar liefst €9,9 miljoen vrijgekomen. Daarnaast krijgt het museum ook jaarlijks een subsidie van €900.000. “De gehele investering en exploitatie dient uit de beschikbare middelen te worden gedekt, dan wel uit strikt haalbare en daarmee (voorlopig) zeer behouden schattingen van neveninkomsten.” NLSM moet een familieattractie worden, ‘een levendig museum met een gevarieerd aanbod, waar samengestelde groepen van alle leeftijden en voorkeuren iets van hun gading vinden’. Er wordt ook gekeken naar verkeersstromen in de directe omgeving, maar dit valt buiten de plannen van NLSM.

Fusie Slem

In 2013 wordt bekend dat het Nederlands Leder en Schoenen Museum en schoenenopleiding Slem gaan fuseren. Het plan is om het museum naar het centrum van Waalwijk te krijgen en om zo een toeristische impuls te geven aan het dorp. Eind 2016 maakt Wim Blok echter bekend weg te gaan bij NLSM. Hij was sinds 1988 directeur bij het museum. “In het licht van de voorgenomen verhuizing van het museum naar het Raadhuisplein is er behoefte aan een nieuwe, frisse blik op de toekomst”, liet hij toen in een persbericht weten. Op 15 januari 2017 sluiten de deuren van NLSM aan de Elzenweg met als idee om in korte tijd tijdelijke tentoonstelling door het dorp heen te organiseren. Maar in juli 2017 wordt Slem Totaal failliet verklaard, waardoor ook de plannen voor het museum komen stil te liggen.