Leene schoenen & tassen sluit de deuren

AMSTERDAM, 8 februari 2019 18:21 | Tessa van Glabbeek

Schoenenwinkel Leene schoenen & tassen gaat de deuren sluiten. De Ermelose winkel vierde twee jaar geleden haar 125-jarig bestaan.

Op de Facebookpagina van Leene Schoenen & Tassen kondigt eigenaar Etelka Oortwijn aan dat ze gaat stoppen met haar schoenenwinkel. Ze schrijft daarbij drie redenen: de huidig snel veranderende marktontwikkelingen, de toenemende aan- en verkopen via internet en de hoge financiële druk op een grote voorraadhoudende winkel als deze. Onder de Facebookpost regent het reacties van mensen die Leene schoenen & tassen gaan missen. Vanaf zaterdag 2 februari is de opheffingsuitverkoop gestart. Zowel de herfst-winter- als de nieuw geleverde zomercollectie wordt met korting verkocht.

In 2018 sprak Schoenvisie nog met Oortwijn over haar winkel en vertelde ze dat ze bewust geen webshop had: Voor mij is retail veel meer dan producten verkopen. Ik zie een winkel als een maatschappelijke plek waar mensen kunnen samenkomen en hun verhaal kwijt kunnen. Daarom heb ik ook geen webshop; online kun je klanten die persoonlijke aandacht niet geven. En als ik afga op alle reacties, is er een grote groep mensen die dat nog steeds erg waardeert.”

De winkel heeft een flinke geschiedenis, in 2017 vierde het nog haar 125-jarig bestaan. Daarover zei Oortwijn destijds: “Nog altijd merken we dat de winkel goed staat aangeschreven in de regio. Behalve onze trouwe klanten uit Ermelo, komen ook steeds meer mensen van buiten in onze winkel.”

Over Leene Schoenen & Tassen

In 1892 begon de uit Kampen afkomstige Jan Leene als schoenlapper in Ermelo, op de hoek van de Putterweg en Leuvenumseweg. Niet lang daarna opende hij zijn eigen winkel. Zijn zoon Hendrik nam de zaak in 1925 over en verhuisde naar de huidige locatie aan de Stationsstraat. Hij kwam echter op jonge leeftijd te overlijden, waarop zijn vrouw Magdalena Leene-Stoof de onderneming in 1934 voorzette en dat ook tijdens de oorlogsjaren bleef doen. Haar dochter Corrie Leene, die nog altijd boven de winkel woont, kwam op 25-jarige leeftijd met haar echtgenoot Piet de Groot aan het roer. In 1990 droeg ze Leene Schoenen en Tassen over aan haar winkelchef Aalt van der Sluis. Toen Aalt jaren later zelf op pensioengerechtigde leeftijd kwam, vond hij in Etelka Oortwijn een waardige opvolger.

Meer lezen? Op de website van Leene Schoenen & Tassen is een uitgebreide historische beschrijving te vinden.