Jaaroverzicht 2018: de 12 best gelezen artikelen

AMSTERDAM, 28 december 2018 15:25 | Tessa van Glabbeek

December is traditiegetrouw de tijd om terug te blikken op het jaar dat achter ons ligt. In dit laatste overzicht van dit jaar vindt je de best gelezen artikelen van 2018.

2018 is alweer bijna ten einde, tijd om eens terug te blikken op het afgelopen jaar en wat er dit jaar in de schoenenwereld speelde. In de top 12 best gelezen artikelen zien we een mix van trends, bedrijven die failliet gingen en/of stopten en de stand van zaken in de schoenensector.

 1. Micam: de schoenentrends voor herfst-winter 2018-2019 in beeld [deel 1]

  Voor veel retailers is de Micam dé beurs waar je unieke en exclusieve merken in kunt kopen; de zogenaamde 'snoepjes' uit je assortiment. Het is ook de plek om nieuwe ontwikkelingen in schoenenland te spotten. Schoenvisie was aanwezig bij de 85e editie van de Italiaanse schoenenbeurs, van 11 tot 14 februari 2018 in Milaan, en spotte er zes niet te missen trends voor herfst-winter 2018-2019. Deel 1: nieuwe sokmodellen, metallic en elastiek.

 2. Faillissement voor Van den Hoven Shoes & More

  De schoenenketen Van den Hoven Shoes & More werd in oktober 2018 failliet verklaard. Er werd gekeken of er mogelijkheden waren voor een doorstart.

 3. Van Drunen Schoenfabriek lanceert derde merk: ‘Met Lerora zijn we uit onze comfortzone gestapt’

  ‘One event you don’t want to miss’, zo kondigde Van Drunen Schoenfabriek hun evenement in het Haagse poppodium Paard vooraf aan. Er werd duidelijk waar het Brabantse familiebedrijf het afgelopen jaar mee bezig was geweest: het opzetten van een nieuw modeschoenenmerk, Lerora.

 4. Footnotes maakt doorstart onder Piedro

  Nadat Marco van Overdijk in oktober 2017 Footnotes failliet liet verklaren, was er begin februari 2018 licht aan het einde van de tunnel. Het comfortschoenenmerk heeft onderdak gevonden bij Piedro.

 5. Betsy Palmer stopt: 'We willen niet mee in de vroege opruiming en continue afprijzingsacties'

  Na 22 jaar met ‘heel haar hart’ aan Betsy Palmer gewerkt te hebben, heeft eigenaar Gertie Geradts de beslissing genomen haar bijzondere schoenenwinkels in Amsterdam en Rotterdam in het najaar van 2018 te sluiten. Dit tot verdriet van de vaste klanten. "Sommigen komen huilend binnen."

 6. Quote 500: dit zijn de rijkste mode- en schoenenmiljonairs van Nederland van 2018

  Yet again, wie is de rijkste in kledingland? De jaarlijkse rijkenlijst: de Quote 500. Wie zijn dit jaar de rijkste modemiljonairs? En welke ondernemers uit de schoenenbranche hebben de lijst gehaald? Hoe gaat het in 2018 in de kleding: gaat de gemiddelde kledingmiljonair een beetje mee in de vaart der volkeren? Zijn de grootverdieners van de mode de crisis te boven?

 7. Faillissement voor Bovendeert Schoenen, mogelijkheden voor doorstart onderzocht

  Bovendeert Schoenen B.V. uit Boxtel is op 12 december 2018 failliet verklaard door de rechtbank in Oost-Brabant. Een doorstart of overname wordt onderzocht. Volgens de curator liggen ‘alle opties nog op tafel’ en is er veel interesse.

 8. Dit zijn de vrouwenschoenentrends voor zomer 2019 volgens Micam

  Van zondag 16 tot en met woensdag 19 september 2018 vond de 86e Micam plaats in het Italiaanse Fiera Milano. Om het nieuwe inkoopseizoen goed te beginnen, kwam de schoenenbeurs in mei al met de trends voor zomer 2019.

 9. Marketingrapport Schoenenbranche 2018: dit is de stand van zaken in de schoenensector

  Waar staat de schoenenbranche anno 2018? Onderzoeksbureau Marktdata.nl doet elke drie jaar uitvoerig onderzoek naar de Nederlandse schoenendetailhandel. Onder meer het aantal schoenenzaken en hun geografische spreiding, het inkoopgedrag van retailers, de online versus offline verkopen en andere actuele ontwikkelingen in de markt worden in kaart gebracht. Schoenvisie mocht een deel van de resultaten inzien.

 10. Modefabriek: de schoenentrends voor herfst-winter 2018-2019 in beeld [deel 2]

  De sneakertrend zette ook dit jaar onverminderd door; ontwerpers blijven experimenteren met nieuwe vormen. Twee varianten zijn in het bijzonder vertegenwoordigd in de schoenencollecties voor herfst-winter 2018-2019: de ‘dad sneaker’ en de gelaagde platformsneaker. Dat en meer zag de redactie tijdens een bezoek aan Modefabriek, 20 en 21 januari in RAI Amsterdam. Deel 2: biker-invloeden en platform sneakers.

 11. CBS: hoeveel schoenenwinkels zijn er nu in Nederland?

  Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte de voorlopige cijfers bekend over het aantal schoenen- en lederwarenzaken in Nederland. Daaruit bleek dat tussen 2008 en 2018 een op de vier winkels de deuren sloot.

 12. Bevlogen schoenenverkopers: ‘Ik geloof niet dat de stenen winkel zal verdwijnen’
  Goed winkelpersoneel is belangrijker dan ooit. Maar wie zijn deze topmedewerkers, en wat maakt ze zo goed? In deze nieuwe serie vertellen enthousiaste en deskundige verkopers over hun vak. Dit keer: Rixt Sikkema (22) van Steenwijk Modeschoenen in Gorredijk. “Van blije klanten word ik zelf ook vrolijk.”

Lees de best gelezen artikelen van verschillende thema’s:

Jaaroverzicht 2018: 7x inspirerende verhalen van bevlogen schoenenverkopers

Schoenvisie top 5: binnenkijken [best gelezen 2018]

Schoenvisie top 5: personalia [best gelezen 2018]

Schoenvisie top 5: nieuwe merken [best gelezen 2018]