Hugo Boss maakt schoenen van ananasbladeren

Amsterdam, 10 april 2018 12:29 | Tessa Bentvelsen

In de zomercollectie 2018 van Hugo Boss zijn mannensneakers te vinden die zijn gemaakt van Piñatex, een natuurlijk materiaal van ananasbladeren. Ook de verf, zool en schoenendoos zijn volledig duurzaam geproduceerd.

Duurzame alternatieven voor leer zijn steeds meer in trek. De Nederlandse Charlotte van Alem vond kwallenleer uit, Woden lanceert elk seizoen sneakers gemaakt van zalmhuid en het Rotterdamse bedrijf Fruit Leather maakt leer van rottend fruit. Hugo Boss werkt vanaf zomer 2018 met een plantaardig materiaal voor één model uit de mannenschoenencollectie.

De upper van de Hugo Boss-sneaker is gemaakt van Piñatex, een natuurlijk materiaal van ananasbladeren. Piñatex is een bijproduct van de bestaande landbouw in de Filipijnen, waardoor het niet verbouwd hoeft te worden en de boeren een extra inkomen hebben. Het materiaal wordt gekleurd met plantaardige verf. In combinatie met een hergebruikte TPU-zool en een gerecyclede schoenendoos, is de sneaker volledig veganistisch en niet belastend voor de natuur.

De ananasschoenen van Hugo Boss zijn verkrijgbaar in vier kleuren en te koop in de Hugo Boss-winkel in Amsterdam en via de website.


Duurzaam ontwerpen en produceren

Het ananasbladerenproject van Hugo Boss maakt deel uit van een voortdurende toewijding aan innovatie binnen het merk. Daarnaast is het label continu op zoek naar duurzame manieren om te ontwerpen en produceren.

Piñatex

Het idee van Pñatex is ontstaan toen de Spaanse leerexpert Carmen Hijosa in de jaren ’90 op de Filipijnen advies gaf over leerexport. Geschokt door de grote milieu-impact van leerproductie en chemisch kleuren, besefte ze dat het niet langer zo door kon gaan. Ze ging opzoek naar duurzame alternatieven die een circulaire economie zouden stimuleren en kwam uit op ananasbladeren. In de loop der jaren heeft Piñatex meerdere prijzen gewonnen, van een Innovation Award in 2015 tot de Grand Designs Green Hero in 2016.Hugo Boss pinatex zomer 2018 (2)

Hugo Boss pinatex zomer 2018 (3)

Hugo Boss pinatex zomer 2018 (4)