Fusie tussen stichting SLEM en Nederlands Leder- en Schoenenmuseum

WAALWIJK, 17 september 2013 14:42 | Door de redactie

Het Nederlands Leder- en Schoenenmuseum in Waalwijk en de stichting Schoenen, Leder, Educatie en Museum (SLEM) gaan fuseren. In september 2013 wordt er nog een nieuw bestuur gevormd met zes leden onder de stichtingsnaam SLEM.

Eén van de doelen van de fusie is om het Nederlands Leder- en Schoenenmuseum naar het centrum van Waalwijk te halen en samen te voegen met de internationale schoenendesignopleiding van SLEM. De locatie die ze op het oog hebben is de nieuwbouw van het historische stadhuis van Kropholler in Waalwijk. Het nieuwe schoenmuseum krijgt zo meer publiek uit het centrum en er kan een groei van toerisme worden gerealiseerd.

Bestuur
Tot het eind van 2013 worden alle lopende zaken afgehandeld door het huidige bestuur. Het huidige museumbestuur beheert ook nog drie andere stichtingen voor respectievelijke exploitatie, collectie en horeca die elk een eigen bestuur hebben. Deze komen na de afhandeling van lopende zaken in 2014 ook onder het fusiebestuur.

Commissie
Stichting Vrienden van het Nederlands Leder en Schoenenmuseum is gesprekspartner van SLEM en maakt deel uit van de commissie. Naast de stichting Vrienden van het NLSM zijn ook Midpoint Brabant, het museumbestuur en de gemeente Waalwijk deel van de commissie.

Voorzitter van de stichting Vrienden van het Nederlands Leder en Schoenenmuseum Frans Brokx: ‘’We krijgen in het centrum veel meer mogelijkheden in de loop van een groot publiek. Dit past uitstekend in de ambities voor de versterking van de recreatieve infrastructuur voor de gewenste groei van het meerdaags toerisme in Midden-Brabant. Wij juichen deze fusie toe, het gaat om een van de beste musea in zijn soort in heel Europa en dat mogen wij in Waalwijk koesteren.’’

Toeristische impuls
Met de fusie ontstaat volgens coördinerend wethouder Henk Heuverling ‘de langverwachte kans om deze cultuur-historische parel naar de binnenstad te brengen en aan een breder publiek te tonen.’ Ook kijkt hij uit naar de toeristische impuls voor Waalwijk.