Ecco Leather bespaart water door nieuwe technologie

AMSTERDAM, 18 september 2018 14:57 | Tessa van Glabbeek

Tijdens het World Water Congress 2018 in Tokio presenteerde Ecco Leather een nieuwe technologie waarmee een grote hoeveelheid water wordt bespaard. De techniek draagt de naam DriTan.

Met de nieuwe DriTan-technologie wil Ecco Leather een revolutie teweegbrengen in de gehele leerindustrie. DriTan van Ecco Leather is één van de stappen in het bruiningsproces en gebruikt het vocht dat al in de huiden aanwezig is. “Het resultaat is niet te onderscheiden van traditioneel gelooid leer”,  licht het merk in een persbericht toe.

20 liter per huid

Per huid bespaart DriTan 20 liter water, wat neerkomt op 25 miljoen liter water per jaar. Naast het besparen van water, minimaliseert de technologie ook de afvoer van afvalwater en het gebruik van chemicaliën. Alleen al in de leerlooierij in Nederland zal Ecco Leather 600 ton minder slib per jaar afvoeren. Thomas Gøgsig, hoofd van Applied Research bij Ecco: “Je hoeft niet te investeren in nieuwe apparatuur en je hoeft niet te zoeken naar nieuwe chemicaliën. Je gebruikt gewoon wat er al beschikbaar is in de leerlooierij, alleen op een andere manier.”

Grote schaal

Tijdens het World Water Congres 2018 in Tokio presenteerde Ecco de eerste schoen gemaakt met DriTan-leder. Deze sneaker wordt exclusief verkocht in de flagshipstore van Ecco in Ginza, Tokio.

Thomas Gøgsig is van plan om de technologie op grote schaal uit te breiden: “We hopen manieren te vinden om de nieuwe technologie te delen met onze partners en de industrie over de hele wereld. Maar eerst moeten we kijken hoe het zich bij Ecco ontwikkeld. In feite is DriTan slechts de eerste stap in ons ambitieuze plan om het gehele leerproductieproces watervrij te maken.”

Ecco Leather kleurt 1,25 miljoen huiden per jaar om lederen goederen en schoenen te leveren aan meer dan 2.200 Ecco-winkels en meer dan 14.000 verkooppunten wereldwijd. Ook levert het bedrijf leder aan externe klanten. Het heeft Ecco vijf jaar gekost om de DriTan-technologie te ontwikkelen.

Bekijk hier de video die Ecco maakte over de DriTan-technologie.