De strijd om de rode zool: VanHaren verliest opnieuw van Louboutin

AMSTERDAM, 8 februari 2019 17:29 | Tessa van Glabbeek

VanHaren mag geen pumps meer verkopen met rode zolen. Dat is de definitieve conclusie na bijna 7 jaar getouwtrek tussen de schoenenketen en luxemerk Louboutin.

De rechter in Den Haag heeft een definitieve uitspraak gedaan in de zaak die het Franse modemerk Louboutin aanspande tegen VanHaren, zo schrijft Retailnews. De schoenenketen mag geen pumps met rode zool meer verkopen. De rechtszaak loopt al sinds 2012, toen VanHaren een damesschoen op de markt bracht met een rode zool, wat al jaren het handelsmerk van Louboutin is. Het luxelabel spande een rechtszaak aan toen de Nederlandse retailer geen gehoor gaf aan de oproep om met de verkoop te stoppen.

Louboutin heeft de rode zool als handelsmerk geregistreerd voor de Benelux, maar door de rechtszaak kwam ter sprake of een rode zool wel als merk geregistreerd mag worden.

Hoe zat het ook alweer?

In 2013 verloor VanHaren de strijd om de rode schoenzool en de keten moest alle pumps met de rode zool uit de handel halen. De rechter oordeelde dat het publiek de hooggehakte schoenen van Louboutin aan de schoenzool herkent en dat kan worden gezien als een handelsmerk. In een vergelijkbare zaak tegen Yves Saint Laurent in 2011 won Louboutin ook. Andere bedrijven mogen de rode zool alleen gebruiken als de schoen zelf ook rood is, aldus de rechter destijds.

VanHaren was het niet eens met de uitspraak en stapte naar het Europese Hof. Het leek er even op dat de schoenenketen het van Louboutin ging winnen, toen in 2017 de advocaat-generaal van het Hof van Justitie van de Europese Unie het advies gaf dat rode zolen niet als merk kunnen gelden. Volgens hem kon 'geen merkbescherming worden verleend aan kleur als daardoor concurrenten worden verhinderd om waren met hetzelfde functionele karakter aan te bieden’.

Het advies werd niet aangenomen door de Europese rechters en Louboutin werd in het gelijk gesteld in 2018. De Haagse rechtbank heeft nu definitef uitsluitsel gegeven: VanHaren mag geen pumps meer verkopen met een rode zool.