De Hengelose schoenenzaak Ten Brummelhuis stopt

AMSTERDAM, 12 maart 2019 16:21 | Tessa van Glabbeek

Al meer dan honderd jaar was de winkel te vinden in Hengelo. Nu gaan de deuren van de schoenenzaak Ten Brummelhuis op slot.

Eigenaar Anton ten Brummelhuis wist het al even: “Ik word dit jaar 68”,  zegt hij tegen Tubantia. “Je moet een keer stoppen hè. En we hebben geen opvolgers. Dat wisten we al 15 jaar, hoor. Onze kinderen hebben nooit interesse getoond. We hebben het nog wel geprobeerd, maar er waren ook geen andere gegadigden te vinden om de zaak over te nemen.” De schoenenzaak Ten Brummelhuis zat al meer dan 100 jaar aan de Brinkstraat in Hengelo.

Opheffingsuitverkoop

De opheffingsuitverkoop ging afgelopen woensdag van start, een dag die Anton’s vrouw Loes omschrijft als een met vreugde en verdriet. De sluiting was erg triest, maar de reacties van klanten hartverwarmend. “Sommige komen hier al van kinds af aan”, zegt ze tegen de krant. Het is nog niet bekend hoe lang de zaak nog open blijft. Het pand is eigendom van Ten Brummelhuis en gaat in de verhuur.

Verwoest

In 1912 werd de winkel geopend op een andere plek: de locatie waar nu hotel National staat. Later verhuisde de zaak naar de Brinkstraat. Het pand werd flink getroffen tijdens de oorlog; het werd grotendeels verwoest. In 1955 betrok de familiebedrijf de nieuwe winkel aan het nieuwe marktplein. Anton is de derde generatie.