CBS: omzetdaling voor winkels in kleding, schoenen en lederwaren

Amsterdam, 14 juni 2019 13:00 | Wilke Wittebrood

De detailhandel heeft in de afgelopen aprilmaand 2,3 procent meer omgezet dan vorig jaar. Ook het verkoopvolume was 2,3 procent hoger. Zowel de foodsector als non-foodsector pluste, maar winkels in kleding, schoenen en lederwaren gingen niet mee in die omzetgroei.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS over de maand april. Kledingwinkels noteerden deze maand een omzetmin van 2,2 procent ten opzichte van april 2018, schoenen- en lederwarenwinkels zetten 4,8 procent minder om. In maart plusten schoenenzaken nog met 3,9 procent en bleef de omzet voor kledingwinkels met een lichte min (0,4 procent) nagenoeg gelijk.

Non-food winkels in de plus

De totale omzet en het verkoopvolume van non-food winkels groeiden in april daarentegen met respectievelijk 1,6 procent en 2 procent. Deze stijging is toe te schrijven aan de positieve resultaten van winkels in meubels en woninginrichting (+7 procent), consumentenelektronica (+4,6 procent) en doe-het-zelfartikelen (+3,4 procent).

Dubbele cijfers voor online

De online omzet was in april 15,6 procent hoger dan dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels hebben 12,8 procent meer omgezet. De online omzet van multichannel retailers groeide met 20,3 procent.

Zacht maar grillig

April was met een gemiddelde temperatuur van zo'n 11 graden een zachte maand. Maar ook een grillige, waarin kou en winterse regenbuien werden afgewisseld door zonovergoten en zomers warme dagen.

omzet-deelbranches-detailhandel credit CBS

Beeld: Pxhere (header), CBS