CBS: Schoenenbranche plust dik in maart 2017

Amsterdam, 19 mei 2017 09:00 | Tessa Bentvelsen

De detailhandel doet het steeds beter een pluste in maart 2017 met 4 procent. Een groot deel van deze stijging is te danken aan de schoenenbranche.

Het gaat steeds beter met de economie. Er zijn minder faillissementen, de werkloosheid is laag en omzetten stijgen. In maart 2017 pluste de detailhandel met maar liefst 4 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral schoenen en lederwaren doen het goed. Hier steeg de omzet in maart met maar liefst 10,4 procent. Het CBS denkt dat deze hoge stijging mede te maken heeft met het mooie weer.

Deze positieve ontwikkelingen in de schoenenbranche waren eerder ook al te zien in de eerste kwartaalcijfers van de Inretail MKB Shoescan.


Eerste kwartaal

Januari en februari vielen in de schoenenbranche erg tegen. De omzet daalde volgens het CBS toen met respectievelijk 1,8 en 7,2 procent. De goede maand maart zorgt ervoor dat de omzet in het eerste kwartaal van 2017 toch plust met 0,5 procent.

Correctie

De cijfers van het CBS zijn deze maand iets meer gecorrigeerd door de samenstelling van de koopdagen. “Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen”, schrijft het bedrijf. “Daarnaast viel Pasen dit jaar in april en vorig jaar in maart. Dit was vooral van invloed op de omzetcijfers van de winkels in voedings- en genotmiddelen.” Zonder de correctie was de omzet in de detailhandel ongeveer 4,5 procent.