Binnenkort in de bios: documentaire We Margiela

Amsterdam, 11 oktober 2017 11:00 | Rosita van der Kwaak

Altijd al alles willen weten over de ontstaansgeschiedenis van modehuis Maison Martin Margiela? Vanaf 26 oktober draait de modedocumentaire We Margiela in de bioscopen.

In de documentaire We Margiela, de eerste lange documentaire over het modehuis, vertellen medeoprichter Jenny Meirens en het creatieve team voor de eerste keer het bijzondere verhaal over de ontstaansgeschiedenis van modehuis Maison Martin Margiela. Distributeur Cinema Delicatessen brengt We Margiela op 26 oktober uit in de bioscopen. De wereldpremière is op zondag 22 oktober in Museum Boijmans Van Beuningen.

De Belgische modeontwerper Margiela begint in 1988 samen met Jenny Meirens het modehuis Maison Martin Margiela. In We Margiela praten Meirens en leden van het creatieve team openlijk over de creatieve processen, de aanpak en de bijzondere filosofie. Diepgaande interviews en uniek archiefmateriaal geven een fascinerend beeld van het ontstaan en de uiteindelijke verkoop van dit gesloten, mysterieuze huis. Hoewel de ontwerper en het team in anonimiteit werkten, wist Maison Martin Margiela uit te groeien tot een van de bekendste, radicaalste en invloedrijkste modehuizen van de twintigste eeuw.

Innovaties

Filmmaker Mint film office uit Rotterdam gaat in de documentaire op zoek naar de impact van het werk van Margiela op de huidige modewereld. De innovaties van het modehuis (zoals anonimiteit, hergebruik, wij versus ik) zijn voor veel creatieve makers nog steeds belangrijke thema’s. In de film komt naar voren dat veel inzichten tot stand kwamen door toeval en intuïtie, niet door vooropgezette plannen. Het modehuis werd geleid door een sterk gut feeling en plezier in het nemen van creatieve risico’s.

Financiële druk

Tegelijkertijd was Maison Martin Margiela een van de eerste hedendaagse modehuizen die ten onder ging aan de druk van financiële groei. Toen het huis werd verkocht trokken de oprichters zich vrijwel meteen terug uit het publieke leven. Werknemers en fans bleven gedesillusioneerd achter. Meirens en Margiela hebben elkaar nooit meer gesproken.

Baanbrekend

Medeoprichter Jenny Meirens overleed op 1 juli 2017. De documentaire We Margiela laat zien hoe zij, hoewel onzichtbaar en bij velen onbekend, bepalend was voor het ontstaan, de aanpak en vormgeving van het modehuis. Na Meirens’ dood roemden internationale media haar visionaire en baanbrekende werk.