180 schoenenbedrijven sturen brandbrief aan Trump

AMSTERDAM, 21 mei 2019 16:06 | Tessa van Glabbeek

De Amerikaanse president Donald Trump pleit voor een verhoging van de handelstarieven met China. 180 schoenenbedrijven, waaronder Nike en Adidas maar ook Blowfish Malibu en Footlocker, hebben een brandbrief ondertekend over het naar eigen zeggen ‘catastrofale’ voorstel.

Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse president Donald Trump de handelstarieven voor China wil verhogen. Deze verhoging kan oplopen tot 25 procent en zal een impact hebben op verschillende producten, waaronder schoenen.

Brandbrief

Als antwoord op dat voorstel hebben 180 schoenenbedrijven een brandbrief gestuurd aan de president. In deze brief geven de bedrijven aan dat de verhoging “catastrofaal is voor de consument, de bedrijven en de Amerikaanse economie in zijn geheel.” De brief werd ondertekend door verschillende schoenenmerken en -retailers waaronder Nike, Adidas, Dr. Martens, Clarks, Foot Locker, Reef en Teva.

7 miljard dollar

Daarnaast citeren ze ook de branchevereniging Footwear Distributors & Retailers of America (FDRA), die een berekening maakte: “De FDRA schat dat uw voorgestelde acties jaarlijks 7 miljard dollar extra zal kosten voor onze klanten,” schrijven de merken en retailers.

Productie verplaatsen

De suggestie om de productie te verplaatsen uit China, is te verwerpen. Zo valt te lezen: “Onze industrie is al een tijd bezig om uit China te vertrekken maar de schoenensector is een kapitaalintensieve industrie en dit soort veranderingen hebben jaren aan voorafgaande planning nodig.”

Oproep

De bedrijven sluiten de brandbrief af met een oproep: “Uw voorstel om de tarieven te verhogen op alle Chinese import zal er uiteindelijk op neerkomen dat de Amerikaanse consument de rekening mag betalen. Het is tijd om deze handelsoorlog te beëindigen.”

De hele brief is hier te lezen.