Lidewij Edelkoort: dit zijn de casualweartrends voor 2020-2021 (je leest het goed, zonder seizoen)

Amsterdam, 14 juni 2019 08:00 | Wilke Wittebrood

Tijden veranderen. In plaats van sportswear spreekt Lidewij Edelkoort tijdens haar halfjaarlijkse trendseminar bewust over casualwear of ‘recreative wear’ en laat ze de seizoenen achterwege. Bruin- en groentinten voeren de boventoon, want wat is recreatie zonder natuur?

Twee dingen zijn dit seizoen anders tijdens het halfjaarlijkse trendseminar van Lidewij Edelkoort, georganiseerd door Appletizer, op dinsdag 11 juni in het Compagnietheater in Amsterdam. Waar ze voorheen van sportswear sprak, heeft ze het nu bewust over casualwear of ‘recreative wear’. “Tijden veranderen en dat geldt ook voor casualwear, activewear, werkkleding en alle andere uitingen van vrijetijdskleding”, stelt ze. “Voor het eerst in de modegeschiedenis gaan ze op in een nieuwe hybride categorie die ik recreatie noem.”

De term vat mooi samen waar het volgens Edelkoort allemaal over gaat. “Zoals mensen de tijd nemen om te rusten en te herstellen, neemt kleding de tijd om te evolueren. Alles draait om het proces van hercreatie.” Met een ‘seasonless’ trendseminar voor 2020-2021 laat ze ook het idee van de seizoenen los. “Ik heb genoeg van al die seizoenen. Ze kloppen toch niet meer.”

Wat is recreatie zonder een natuurlijke omgeving? Edelkoort vertelt haar verhaal aan de hand van een aantal boom- en houtsoorten. Ecologie is een grote inspiratiebron; de materialen van morgen zijn materialen die we zelf kunnen laten groeien. Ze voorziet dat grondstoffen als zeewier, palmbladeren en bananenvezels een grote rol gaan spelen in de textielindustrie.

De focus op het buitenleven vertaalt zich in een kleurkaart die wordt gedomineerd door bruintinten. Een duidelijke link met het hoofdthema van het trendseminar, ‘Brown Age’. Ze voorziet dat deze kleur voor 2020-2021 belangrijker wordt dan zwart. “Bruin is meer in harmonie met andere kleuren. Een warm en zacht palet in een tijd waarin we behoefte hebben aan aardigheid.”

De belangrijkste richtingen en items op een rij (aan de hand van Edelkoorts inspiratiebronnen):

Essenhout (‘Amish ash’) – de mode voor 2020-2021 wordt beïnvloed door het platteland en het boerenleven. Edelkoort tipt corduroy (ribfluweel), quilts, grove breisels en patchwork met denim. In de schoenmode zien we folklore-achtige items, een doorvertaling van het thema ‘Folklore’ van Edelkoorts vorige trendseminar.

Timmerhout (‘Timber trend’) - een meer Amerikaans thema met houthakkersblouses, grove breisels en stevige laarzen.

Drijfhout - rustiek, ruw, sterk en stoer. Materialen worden zo behandeld dat ze al gedragen lijken en volgens Edelkoort als ‘aangespoeld hout’ ogen. Gerecycled oceaanplastic wordt een belangrijk materiaal. Binnen dit thema zien we transparante rokken, gecombineerd met grove truien.

Bamboe, berk & olijfboom – Edelkoort tipt een kleurkaart met bruinen en beiges, groenen met accenten in rood of geel (bamboe) en wit en grijstinten (‘als een berkenbos’).

Baobab – invloeden van raffia en stro, franjes.

Opblaasbare kerstboom – Edelkoort ziet een grote rol voor mode die eruitziet als een ‘tegen de winterkou ingepakte boom’. Denk aan puffer jackets, moonboots en chukka boots.

louis vuittonaw19064 louis vuittonaw19066

Louis Vuitton

isabel marantaw19055 isabel marantaw19056

Isabel Marant

sacaiaw19018 sacaiaw19019

Sacai

dries van notenaw19133 dries van notenaw19135

Dries van Noten

Beeld: Jeroen Snijders (catwalkfoto's), Thirza Schaap (portret)

schoenvisie geblokkeerd

Heeft u al een abonnement, maar nog geen inlog-account, klik dan hieronder op account activeren.

Heeft u nog geen abonnement, maar wilt u wel het volledige artikel op onze website lezen?
Bestel dan nu uw abonnement