Doek valt definitief voor Bretoniere Group

Amsterdam, 15 maart 2019 14:30 | Wilke Wittebrood

Het zat eraan te komen; na de wholesale- en retailtak van Fred de la Bretoniere heeft de rechtbank in Amsterdam op 14 maart het faillissement over de overkoepelende Bretoniere Group uitgesproken.

Het faillissement van de Bretoniere Group volgt op het omvallen van Wholesale I BV op 6 maart (voorheen Bretoniere Wholesale NL BV) en Bretoniere Retail NL BV op 13 maart. De overige bv’s, waarin de online- en buitenlandactiviteiten in België en Duitsland zijn ondergebracht, en de overkoepelende holding zijn op 14 maart failliet verklaard. Dat meldt het Faillissementsdossier.

In stilte failliet

Quote schreef eind vorige week dat de wholesaletak van de Bretoniere Group eerder die week in stilte en onder een andere naam was omgevallen. Ceo Dennis Mok bevestigde het faillissement en de faillissementsaanvraag van de andere onderdelen van het schoenenbedrijf een paar dagen later in een persbericht. Hij schrijft dat de schoenensector al jaren in zwaar weer verkeert en vooralsnog niet heeft kunnen profiteren van de economische opleving.

Dalende omzetten

“Sinds het einde van de economische crisis zijn de omzetten in de branche blijven dalen, in totaal inmiddels met 25%. Ook voor de Bretonière Group hebben de marktomstandigheden geleid tot aanhoudend teruglopende omzetten. De afgelopen periode is door betrokkenen gewerkt aan een duurzame toekomst. Daarbij is gezocht naar een strategische partner, maar deze inspanningen hebben niet geleid tot een overname."

Hoop op doorstart

De directie hoopt op een doorstart voor de merken Fred de la Bretoniere en Shabbies Amsterdam onder een nieuwe eigenaar. De Bretoniere Group was tijdens vakbeurs Gallery Shoes in Düsseldorf ‘gewoon’ aanwezig met de wintercollecties 2019-2020 van beide merken. Volgens curator Jan Stadig is de belangstelling voor het schoenenbedrijf groot en lopen er gesprekken met ‘meer dan tien geïnteresseerde overnamekandidaten’. Hij verwacht volgende week meer te weten over een mogelijke doorstart.

Winkels voorlopig open

In overleg met de bank blijven de Fred de la Bretoniere-winkels voorlopig open. Het is op dit moment niet mogelijk om via de webshop te bestellen. De 120 medewerkers van het schoenenbedrijf zijn volgens de curator op dit moment nog aan het werk.

Grote verwachtingen

Oprichter Fred de la Bretoniere verkocht het meerderheidsbelang zijn bedrijf in november 2014 aan Karmijn Participatie V bv, het investeringsfonds van Désirée van Boxtel, Hadewych Cels en Cilian Jansen Verplanke. De la Bretoniere bleef als ontwerper bij de collecties betrokken. Quote schrijft dat Karmijn vermoedelijk zo’n €15,5 miljoen euro neertelde voor het bedrijf. Van Boxtel liet destijds in een interview met NRC weten dat ze verwachtte ‘de waarde van het merk binnen vier à vijf jaar te kunnen verdubbelen. In Nederland is nog veel ruimte voor groei. En in het buitenland natuurlijk.”

Schulden hoger dan voorraden

Karmijn zal volgens Quote vermoedelijk weinig terugzien van die investering, nu het faillissement is uitgesproken. Uit de laatst gedeponeerde jaarrekening blijkt dat de schulden van de Bretoniere Group in 2017 hoger zijn dan de voorraden. Tegenover een voorraad schoenen en tassen met een waarde van ruim €4 miljoen aan het einde van het jaar zou een langlopende schuld van €6,5 miljoen staan. Daarnaast stond er bijna €4 miljoen uit bij kredietverstrekkers met een looptijd korter dan een jaar. De Bretoniere Group leed in 2016 en 2017 respectievelijk €1,8 miljoen en €2,2 miljoen verlies. Het zakenblad schrijft: “Dat doet niet vermoeden dat de balans er tot aan het faillissement ineens heel anders uit is gaan zien en er veel geld gegenereerd is om een groot deel van de schulden af te lossen.”