TOP

5 miljoen euro voor overname Schoenenreus*

Investeringsmaatschappijen CA Global en GA Europe hebben zo’n 5 miljoen euro voor de overname van de failliete schoenwinkelketen Schoenenreus betaald. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van de curator.

Op 29 januari 2015 werd Schoenenreus voor de tweede keer failliet verklaard. De schoenendiscountketen werd eind februari overgenomen door CA Global en GA Europe, beide investeringsmaatschappijen zijn gespecialiseerd in het opkopen en veilen van failliete inboedels van winkelketens. Door de overname zijn onder meer de voorraad en inventaris in het bezit van de nieuwe eigenaren gekomen.

Volgens curator Bas van Dooren lijden de investeringsmaatschappijen geen verlies op de aankoop. De voorraden en de inventaris worden nu verkocht. De uitverkoop bij de schoenwinkelketen duurt nog tot en met begin april.

Verlies

In het boekjaar 2014 bedroeg het verlies van Schoenenreus zo’n 3,1 miljoen euro. Ongeveer 70 procent van de filialen leed op het moment van het faillissement verlies, zo bevestigt Van Dooren aan Nu.nl.

Uit het faillissementsverslag  blijkt dat Schoenenreus een schuld van ruim 10 miljoen euro had uitstaan bij de ING Bank. Hiervan ontvangt de bank nog zo’n 3,5 miljoen euro terug. Ook is er een schuld van 1,5 miljoen euro bij de Belastingdienst,

Boedel

Volgens Van Dooren zit er een redelijk groot bedrag in de boedel. Van die opbrengst heeft het UWV recht op een aanzienlijk bedrag vanwege de overgenomen personeelskosten.

De concurrente schuldeisers (verhuurders, leveranciers van goederen, kostencrediteuren en financiers) hebben in totaal ruim 8 miljoen euro aan vorderingen uitstaan. Maar de curator verwacht niet dat zij hun geld zullen terugkrijgen.

Eerste faillissement

Dinsdag 31 maart 2015 zijn acht getuigen door de rechtbank in Den Bosch over de gang van zaken rond het eerste faillissement van Schoenenreus in januari 2013 verhoord. 

De voormalige directiesecretaresse Mayke Rood zei tijdens het verhoor een e-mail te hebben gezien waarin stond dat zich een koper gemeld had, maar dat die geïnteresseerde ‘in de wacht’ werd gezet. De bestaande directie was exclusiviteit beloofd bij de aankoop, zo meldt het Brabants Dagblad.

Serieus bod

René de Vroomen, de oprichter van Schoenenreus, wilde een serieus bod uitbrengen en heeft dat via zijn advocaat gemeld. “Mij is de kans ontnomen om het bedrijf terug te kopen”, zegt hij tegen de regionale krant.  

Advocaat Jack Linssen van de stichting Investigating Pre-Pack (IPP) heeft de getuigenverhoren namens 115 oud-werknemers aangevraagd. Deze voormalige medewerkers beweren dat het eerste faillissement als doel had om duurdere, oudere werknemers en medewerkers in vaste dienst te kunnen ontslaan. 

Ontslagen

Na het eerste faillissement zijn deze personeelsleden ontslagen. Dat zijn onder meer oudere distributiemedewerkers die moeite met het nieuwe systeem hadden. Ook de vakbonden hebben het vermoeden dat er bewust op een faillissement is aangestuurd om op die manier van duurdere werknemers af te komen.

Naast curator Geurt te Biesebeek zijn de drie directieleden onder ede gehoord. De directie van Schoenenreus bestond uit Eric Companjen, Paul Schouwenaar  en René de Lege. De stichting IPP wil een schadevergoeding op deze personen verhalen.

Faillissement

Schoenenreus ging op 24 januari 2013 voor de eerste keer failliet, maar maakte dezelfde dag een doorstart. Drie investeerders namen het bedrijf over. Van de 1500 medewerkers raakte een derde hun baan kwijt. Op 29 januari 2015 werd de schoenendiscountketen opnieuw failliet verklaard.

Lees ook: 6 feiten over het faillissement van Schoenenreus*