TOP

46 jaar cel en fikse geldboete voor Chinese producenten nep-Crocs

Achttien Chinezen zijn door de rechtbank in Shanghai en Dongguan veroordeeld tot 46 jaar celstraf en een geldboete van 344.221 euro per persoon voor het namaken van Crocs.

Naar verluidt hadden de Chinezen met de verkoop van 128.752 paar namaak-Crocs voor zo’n 7,3 miljoen euro winst gemaakt. Alle neppers van het Chinese bedrijf werden in beslag genomen en vernietigd. De veroordeling vond al eerder dit jaar plaats, maar is nu pas bekendgemaakt.

Omzetstijging
In het derde kwartaal van het lopende boekjaar rapporteerde Crocs een omzetstijging van 11,3 procent in Azië naar 123,7 miljoen dollar (95,7 miljoen euro). Daarmee is de Aziatische markt qua omzet nu bijna net zo groot als de Verenigde Staten, het thuisland van Crocs.

Namaakindustrie
Vanwege de populairiteit van de kleurrijke geperforeerde plastic klompen in Azië kreeg de namaakindustrie een paar jaar geleden – tot groot ongenoegen van Crocs Inc. – ook veel interesse in het schoeisel. 

Crocs Inc. meldt dat tot en met september 2012 bij invallen in fabrieken en douanecontroles in China in totaal 600.000 paar valse Crocs in beslag zijn genomen. In totaal heeft het Amerikaanse schoenenbedrijf 35 rechtzaken aangespannen, met name inde provincies Guangdong, Shanghai en Fujiang.

Serieus
“Als je Crocs probeert te vervalsen, wees er dan maar zeker van dat we je zullen vinden”, zegt Dan Hart, hoofd jurdische zaken van Crocs Inc. in een reactie op de veroordeling van de Chinese namakers op de website van Women’s Wear Daily.

“De lange celstraf en de hoge boetes zijn het bewijs dat de Chinese autoriteiten namaak bijzonder serieus nemen, en daar zijn we blij om”, aldus de advocaat.