TOP

‘3D-printen is de toekomst, maar niet voor iedereen’

Op de Webwinkel Vakdagen vertelt Anush Martorossian van Ground3d over de (on)mogelijkheden van 3D-printen in de modeindustrie. Textilia praat je bij.

Volgens Anush Martirossian van Ground3d is 3D-printen de toekomst. Niet alles zal op den duur echter geprint (kunnen) worden. Dat is de conclusie van haar presentatie op de Webwinkel Vakdagen 2014.

Massa en handwerk

Vroeger moest er bij massaproductie eerst een mal worden gemaakt, waar veel geld in werd geïnvesteerd. Met deze mal konden machines vervolgens wel duizenden kopieën maken. Dit moest ook wel, want de investering werd hiermee terugverdiend. Met 3D-printen is een mal maken niet nodig. Met de computer kan immers een virtuele mal worden gescand of ontworpen. Dit kost aanzienlijk minder. Vervolgens kan de 3D-printer één, tien of honderden kopieën van de virtuele mal printen, al dan niet bewerkt. Ook maakt 3D-printen het mogelijk om producten te maken die voorheen alleen met de hand konden worden gemaakt. Dit omdat je niet meer afhankelijk bent van een mal, waar beperkingen aankleven.

True or false

Een grote misvatting over 3D-printen is volgens Anush dat een 3D-printer een onuitputtelijke fabriek is, die alles kan maken wat je wilt. Ten eerste heb je bijvoorbeeld grondstoffen nodig. Deze moeten worden gekocht en naar de 3D-printer worden vervoerd. Een technisch product als een wapen kan weliswaar worden geprint, maar alleen in onderdelen. Die moet je later dan zelf aan elkaar zetten. Een grachtenhuis printen gaat ook wat ver als je het Anush vraagt. Geen 3D-printer is zo groot dat-ie dit formaat aankan. Bovendien kost 3D-printen best wat tijd, waardoor het ook niet altijd efficiënter is.

Delen is het nieuwe hebben

Heeft iedereen in de toekomst een eigen printer waarmee die alles maakt wat een mens nodig heeft? Anush denkt van niet. Elke 3D-printer is namelijk gespecialiseerd in iets anders. De één maakt metaal, de ander maakt plastic. Je kunt geen 3D-printer hebben die alles tegelijk kan. Daarom ziet Anush eerder fabrieken ontstaan waar allerlei verschillende printers op een rij staan. Samen maken ze allerlei producten. Ook ziet Anush toekomst in het delen van printers én ontwerpen. Net als bij boeken en muziek zal je op een gegeven moment een bestand kunnen kopen op internet, dat je vervolgens kunt laten printen bij een centraal 3D-print-punt. Er is zelfs al software ontwikkeld wat het mogelijk maakt dat een ontwerp-bestand maar één keer geprint kan worden.

Bekijk hieronder de filmpjes van Ground3d en kom er achter wat 3D-printen voor jou kan betekenen.

Anush Martirossian studeerde 3D Design aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Samen met andere jonge en gepassioneerde ondernemers, gespecialiseerd in e-commerce, marketing, productontwikkeling en evenementenorganisatie, richtte zij het platform voor 3D-printen, Ground3d, op. Ground3d is het platform voor 3D-printen in Nederland dat 3D-printen bij een breed publiek introduceert. Ground3d begeleidt bedrijven, organisaties en individuen in het 3D-printen proces.