TOP

100-jarig Pfannini Schoenmode bekroond tot Hofleverancier

Pfannini Schoenmode in Zaandam is Hofleverancier geworden. Het familiebedrijf ontving het predicaat op vrijdag 10 september, ter ere van het 100-jarig jubileum in 2021.

De schoenenbranche is een Hofleverancier rijker. Pfannini Schoenmode uit Zaandam voegt zich bij de selecte groep retailers die de eretitel mag voeren en het Koninklijke Wapenschild op de gevel mag dragen. Eigenaren Sander en Reinier Pfann, de vierde generatie in het familiebedrijf, ontvingen het predicaat op vrijdagochtend uit handen van commissaris van de koning Arthur van Dijk en burgemeester Jan Hamming.

Elk een eigen specialiteit

De familie Pfann heeft twee winkels in Zaandam, Pfannini Schoenmode aan de Gedempte Gracht en Pfann Schoenen aan de Rozengracht, elk met hun eigen specialiteit. Bij Pfannini Schoenmode ligt de focus op mode met merken als Clarks, Gabor, Floris van Bommel (van deze drie leveranciers heeft de 270 vierkante meter grote winkel eigen shop-in-shops), Peter Kaiser, Rehab en Timberland. Pfann richt zich op modisch comfort met merken als Durea, Mephisto, Waldläufer en Xsensible.

Al een eeuw actief

De basis voor het 100 jaar oude bedrijf wordt gelegd in 1921, als de eerste generatie Pfann zich bij de Kamer van Koophandel inschrijft als schoenmaker (‘Pfann is de man die ’t repareren kan’). Als de tweede generatie in de zaak komt, breidt de onderneming uit met de verkoop van (werk)schoenen en lederwaren. Pfann Schoenen verhuist in 1971 naar de huidige locatie aan de Rozengracht. Later komen daar de sportspeciaalzaak Pfann Sports (geopend in 1976, inmiddels gesloten) en de modeschoenenwinkel Pfannini (geopend in 1995) bij. Het bedrijf heeft ook een tijdje winkels in Amsterdam en Den Helder gehad.

Houd Schoenvisie.nl in de gaten voor een interview met Sander en Reinier Pfann. “We zien dit als een nieuw begin na corona.”

Foto: Donald Trung Quoc Don/CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons